Pregrada zaustavlja gojaznost i spušta šećer

Endoskopom se, kroz usta, u dvanaestopalačno crevo ubacuje medicinska plastika, dužine 60 centimetara, i tako smanjuje apetit.

Zdravlje

Izvor: Izvor: M. Vasiljeviæ / Veèernje novosti

Subota, 27.12.2014.

11:19

Default images

Najnovija svetska metoda za lečenje gojaznosti - endoskopska barijera, jedina je nehirurška procedura kojom se istovremeno uspešno leči gojaznost i reguliše dijabetes tip 2. Ovom metodom je do sada lečeno oko 1.200 pacijenata u 10 zemalja sveta, a veliko interesovanje za što skorije uvođenje ove intervencije postoji i na našim klinikama koje se bave barijatrijskom hirurgijom, pišu Večernje novosti.

Protekle nedelje na Vojnomedicinskoj akademiji predavanje o ovoj metodi barijatrijske hirurgije održao je profesor dr Nadej Hakim iz Hamersmit bolnice u Londonu, jedan od hirurga koji je na ovaj način lečio više od 90 pacijenata. Endoskopska barijera je nehirurški tretman kojim se pacijentima pomaže da smršaju, a samim tim bolje i kontrolišu dijabetes tip 2. Poznato je da većina ovih dijabetičara ima prekomernu težinu, a višak kilograma otežava insulinu da se u organizmu upotrebi na pravi način. Intervencija se izvodi lako i brzo, bez hirurških rezova, i za samo nekoliko provedenih sati u bolnici.

- Endoskopom se, kroz usta, u dvanaestopalačno crevo ubacuje barijera napravljena od jedne vrste medicinske plastike, u dužini od 60 centimetara. Postavljanjem, odnosno oblaganjem ovog dela creva, uspostavlja se pregrada između intestinalnog zida i hrane koja se unosi, pa se samim tim smanjuje, ali ne prekida u potpunosti njena apsorpcija, što znači da organizam dobija onoliko hranljivih materija koliko mu je potrebno - objašnjava dr Hakim.

Nekoliko dana od postavljanja barijere, pacijent može da oseća mučninu i neprijatnost koje ubrzo prolaze. Barijera ostaje u stomaku dvanaest meseci, a zatim se izvlači istim putem, kroz usta.

- Ova metoda je najbolji izbor za dijabetičare, jer je najbezbednija od svih barijatrijskih intervencija, koje su, pre svega hirurške, i samim tim nose potencijalne rizike za ovakve bolesnike - kaže prof. Hakim.

Kliničko iskustvo je pokazalo da endo-barijera odmah olakšava tegobe kod pacijenata sa znatno povišenim HbA1c, glikoliziranim hemoglobinom, što je slučaj kod šećerne bolesti tipa 2. Pored toga, većina pacijenata nakon intervencije doživi klinički značajan gubitak težine.

Metoda, kaže dr Hakim, ima dugoročan efekat pre svega na kontrolu insulinske rezistencije, ali smanjuje i kardiovaskularne faktore rizika, uključujući povišene nivoe lipida i visok krvni pritisak.

Kliničke studije su pokazale da je 85 odsto pacijenata posle terapije dostiglo zdrav nivo šećera u krvi i izgubilo do 20 procenata od ukupne telesne težine u roku od 12 meseci. Ovi rezultati mogu da dovedu do smanjenja uzimanja lekova, uključujući i insulin.

Nakon godinu dana, kada se barijera izvadi, efekti ostaju. Istraživanja su pokazala da se kod 80 odsto pacijenata trend smanjivanja telesne težine nastavio osam meseci posle intervencije, a 77 procenata pacijenata mršavilo je i godinu dana posle tretmana, i to bez uključivanja dijete ili vežbanja. Pola godine od terapije, pacijenti su imali blago povećanje šećera u krvi.

- Tretman je bezbedan i može da se primenjuje više puta kod istog pacijenta, samo nakon određene vremenske pauze. Takođe, intervencija se preporučuje i onima koji nisu patološki gojazni, već žele samo kozmetički tretman - navodi dr Hakim.

Foto: Ambro / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: