Kako nastaje i kako sprečiti neplodnost kod muškaraca?

Naučnici ističu da je 1 od 25 muškaraca neplodan. Šta treba da znamo o sterilitetu?

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 27.12.2014.

08:25

Default images

Kada se spomene neplodnost, obično se pripisuje ženama. One su krive, jer ne mogu da ostanu u drugom stanju. Ipak, statistike pokazuju da 35 do 40 procenata zabeleženih slučajeva neplodnosti je primećeno kod muškaraca, 35 do 40 procenata kod žena, dok 20 do 30 procenata čini kombinacija muško-ženskih problema.

Uzroci neplodnosti kod muškaraca

Pet najučestalijih uzroka muške neplodnosti su nedovoljan broj spermatozoida, spora pokretljivost sperme, neuobičajena morfologija (oblik i veličina sperme) i problemi sa spermom.

Postoji mnogo faktora, koji dovode do neplodnosti i postojanje nekog od ovih pet faktora, a neki od njih su stil života, genetika i fiziologija.

U grupu dodatnih faktora, koji mogu da izazovu neplodnost, spadaju određeni antibiotici, narkotici, proširene vene na testisima, apstinencija, netretirane infekcije, tretmani zračenja i hemoterapije, groznica, preterani stres i nedostatak testosterona.

PREVENTIVA

Promenite sledeće životne navike i povećajte vašu šansu za uspešno začeće.

PRESTANITE DA PUŠITE

Pušenje je povezano sa smanjenim brojem spermatozoida i njihovom sporom pokretljivošću.

SMANJITE ALKOHOL

Alkohol može da smanji produkciju sperme normalne forme, koja je potrebna za uspešno začeće.

PAZITE NA KILAŽU

Previše gojazni ili premršavi muškarci mogu da imaju problema sa plodnošću. Sa prekomernom težinom, možete da imate hormonski poremećaj, a ako ste premršavi, broj i funkcionalnost spermatozoida će se smanjiti.

UMERENI TRENINZI

Preterano vežbanje može indirektno da smanji broj vaših spermatozoida smanjenjem količine testosterona u vašem telu.

UZIMAJTE VITAMINE

Nedostatak vitamina C i E može da utiče na kvalitet i pokretljivost sperme, pa budite pažljivi.

REŠITE SE TOKSINA

Poslovna okruženja jedne grupe muškaraca utiču na redovan kontakt sa toksinima što može da dovede do neplodnosti.

MIT: BOKSERICE vs. SLIP GAĆICE

Da li ste čuli nekada za tvrdnju da su slip gaćice čvršće i uže, tako da je moguće da podižu temperaturu tela iznad norme i da spermatozoidi ne mogu da prežive i da su bokserice pravi izbor, ako želite bebu jednog dana? Ovo je jedan od najvećih mitova i nije naučno dokazan.

foto: freeimages.com/amirhd

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: