Vladimirov novi život sa veštačkim srcem

Vladimir Petković (47), kome je pre šest dana ugrađeno veštačko srce, dobro se oporavlja, priča sa osobljem, a u planu je da danas prvi put posle operacije sedne, a već sutra da ustane iz kreveta.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 25.12.2014.

17:52

Default images

Petković kaže da se oseća odlično i da ne može ni da se uporedi period pre i posle operacije.

"Ranije nisam mogao da izađem napolje, imao sam gušenje, loše varenje, nisam mogao u toalet. Sada je neuporedivo bolje, iako je ovo još postoperativni tok", rekao je Petković Tanjugu.
Foto: Tanjug / Printscreen
Načelnik odeljenja za transplantaciju srca dr Emilija Nestorović kaže da oporavak pacijenta ide dobrim tokom, da je pacijent stabilan i da danas planiraju da ga podignu u sedeći položaj.

Direktor Kliničkog centra Srbije i vođa transplantacionog tima za srce, Miljko Ristić, kaže da je ugradnjom veštačkog srca zaokružen proces transplantacije, jer se u toj ustanovi sada rade ugradnje pumpi, transplantacije srca i ugradnja veštačkog srca.
Foto: Tanjug / Printscreen
Petković već dve godine ima srčanu insuficijenciju, a prema rečima prof. Ristića u poslednjih godinu dana šest puta je bolnički lečen u koronarnim jedinicama.

"Lekovi mu više nisu pomagali, a plašili smo se da li će srce izdržati do ugradnje veštačkog organa", priča Ristić i dodaje da je veštačko srce samo prelazna faza dok se ne pojavi organ.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: