Naučnici "stvorili" spermatozoide i jajne ćelije

Naučnici s Kembridža su uspeli naprave primitivne forme veštačke sperme i jajnih ćelija u naučnom dostignuću koje bi moglo da u potpunosti promeni borbu protiv steriliteta u budućnosti.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 25.12.2014.

09:26

Default images

Tim istraživača je do ranih faza polnih ćeija stigao uzgajanjem matičnih ćelija u posebno kontrolisanim uslovima tokom nedelju dana, a zatim su sličnu tehniku primenili na ćelijama kože odraslih ljudi, koje su "pretvorili" u spermatozoide i jajne ćelije.

Njihov uspeh znači da bi u budućnosti lekari u borbi protiv sterliteta mogli da sintetišu polne ćelije koje imaju isti genetski materijal kao pacijenti.

Dobijene ćelije imaju potencijal da se razviju u zrele spermatozoide i jajne ćelije, mada to još nije izvedeno u laboratorijskim uslovima.

Sledeći korak je ubacivanje ranih faza polnih ćelija u jajnike eksperimentalnih miševa, što će pokazati da li sazrevanje ćelija može da se očekuje u organizmu pacijenata.

Tim koji predvodi Azim Surani pokušao je sa nekoliko različitih pristupa pre nego što je pronašao način da u kratkom roku dobije željene rezultate.

"Sve se odvija neverovatno brzo. Sada možemo da prikupimo matične ćelije i kada ih smestimo u odgovarajuće uslove, dobijamo primordijalne polne ćelije za pet do šest dana", rekao je Surani.

Nekoliko timova naučnika se bavilo sličnim istraživanjem u prethodnih 15 godina, ali niko dosad nije postigao uspeh sa sintetisanjem ljudskih polnih ćelija.

Inače, britanski zakoni zabranjuju korišćenje veštačkih spermatozoida i jajnih ćelija u terapiji parova koji imaju problem sa sterilitetom.

Ukoliko dođe do promena, ovo istraživanje bi mnogima omogućilo da u procesu veštačke oplodnje koriste sopstveni genetski materijal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: