Pametni telefoni menjaju naše mozgove

Naši mozgovi se menjaju i prilagođavaju na ekrane osetljive na dodir i tehnologiju koju donose pametni telefoni, piše BBC.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 24.12.2014.

12:35

Default images

Istraživanje švajcarskih naučnika pokazalo je da mozak ljudi koji koriste pametne mobilne telefone funkcioniše nešto drugačije od onih koji koriste stale modele.

Tim naučnika je radio EEG grupi od 37 ljudi, od kojih je 26 koristilo moderne telefone, a 11 "staromodne" i rezultati su pokazali da prva grupa drugačije reaguje na signale koji im stižu iz prstiju na rukama.

"Rezultati su otkrili jasne razlike između dve grupe korisnika. Kod korisnika pametnih telefona EEG je zabeležio veću aktivnost prilikom dodira palca, kažiprsta i srednjeg prsta, a aktivnost je veća kod onih koji najčešće koriste svoje ekrane osetljive na dodir", navodi se u istraživanju.

Autor studije Arko Goš sa Instituta za neuroinformatiku kaže da su rezultati izuzetno zanimljivi.

"Iznenadilo nas je koliko zaista korišćenje modernih telefona utiče na naše mozgove", rekao je on.

Inače, njegova studija je potvrdila tezu da je ljudski mozak "rastegljiv" i da se u raznim dobima može oblikovati različitim iskustvima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: