SAD: Homoseksualci će moći da daju krv

Homoseksualci će moći da daju krv jednu godinu nakon poslednjeg seksualnog odnosa, saopštila je danas američka Administracija za hranu i lekove (FDA), prenosi Rojters.

Zdravlje

Izvor: Izvor: Tanjug

Sreda, 24.12.2014.

10:08

Default images

Ovaj predlog, kojim se ukida zabrana davanja krvi koja je na snazi od 1983. godine, biće predstavljen početkom sledeće godine.

Davanje krvi homoseksualaca je zabranjeno posle otkrića da se HIV virus koji izaziva sidu prenosi putem transfuzije krvi.

Ova zabrana datira još iz ranih godina takozvane HIV-krize, kada se nije mnogo znalo o tom virusu i bolestima koje izaziva. Međutim, s razvojem medicine i testova na HIV brojne grupe, uključujući i Američko medicinsko udruženje, isticale su kako je zabrana izgubila smisao. Borci za ljudska prava navodili su ovu zabranu kao diskriminišuui, koja uz to pojačava stereotipe o homoseksualcima.

Velika Britanija dozvoljava homoseksualcima da daju krv ako nisu imali seksualnog partnera 12 meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: