Gde zapravo "ode" salo kad smršamo?

Često govorimo o dijetama, mršavljenju i gubljenju suvišnih kilograma, ali zapravo imamo mnogo predrasuda u vezi s tim. Neki ljudi smatraju kako se salo pretvara u energiju ili toplotu, dok neki misle kako se masne naslage na određeni način izlučuju iz organizma ili pretvaraju u mišiće.

Zdravlje

Izvor: klix.ba

Subota, 20.12.2014.

12:27

Default images

Ipak, naučnici Andrju Braun sa univerziteta u Nju Sauth Velsu i Ruben Mirman pojašnjavaju da, kad izgubite salo, vi ga zapravo "izdahnete" u vidu ugljendioksida.

Rezultati njihovog istraživanja objavljeni su ove nedelje u britanskom medicinskom žurnalu.

"Neverovatno je koliko mnogo predsrasuda i neznanja postoji o metaboličkim procesima mršavljenja. Tačan odgovor na pitanje šta se dešava sa masnim naslagama kad smršamo je ovaj: većinu tih ćelija izdahnemo u vidu ugljendioksida. Salo, zapravo, odlazi u vazduh", pojasnio je Mirman.

Višak ugljenih hidrata i proteina se pretvara u hemijske spojeve trigliceride (koji se sastoje od ugljenika, vodonika i kiseonika), a koji se potom skladište u ćelije masnoće.
Kako biste izgubili suvišne kilograme, znači da morate da razgradite te trigliceride, što znači "otključati" ugljenik koji je skladišten u vašim masnim ćelijama.

Da biste izgubili 10 kilograma masnoća, potrebno vam je da udahnete 29 kilograma kiseonika, proizvedete 28 kilograma ugljen-dioksida i 11 litara vode.

Od 10 kilograma izgubljenih masti, naučnici su otkrili kako je 8,4 kilograma bilo izbačeno disanjem kao ugljenmonoksid, čime su zapravo zaključili kako su pluća glavni organ za gubitak kilograma. Ostalih 1,6 kilograma izgubljeno je u vidu vode koja se izlučuje putem urina, izmeta, znoja, suza i drugih telesnih tečnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: