Novi lek za Hočkinov limfom pokazao odlične rezultate

Nedavno istraživanje pokazalo je da novi oblik lečenja Hočkinovog limfoma kod pacijenata kod kojih drugi lekovi nisu imali efekta olakšava borbu protiv ove bolesti.

Zdravlje

Izvor: capitalotc.com

Nedelja, 07.12.2014.

12:30

Default images

Foto: Qiao's Pathology (Art and Science in Medicine) / Flickr.com

Hočkinov limfom je oblik kancera belih krvnih zrnaca i jedan od najčešćih oblika raka mladih osoba i dece.

Naučnici kažu da iako sada dostupni tretmani uspevaju da drže bolest pod kontrolom, kod čak četvrtine pacijenata bolest se u jednom trenutku vraća.

Direktor Programa za imunoterapiju limfoma Icahn Medicinskog fakulteta u Mont Sinaju (Njujork) Džošua Brodi ističe da kod onih pacijenata koji ne reaguju na hemoterapiju, Hočkinov limfom obično dovodi do fatalnog ishoda.

Međutim, nedavna studija uključila je 23 pacijenta sa neizlečivim Hočkinovim limfomom, od kojih je trećina isprobala barem šest različitih oblika lečenja, ali bez uspeha.

Četiri petine koristilo je i terapiju matičnim ćelijama, ali ni to nije pomoglo.

Prva faza istraživanja uključila je novi lek nivolumab, oblik lečenja koji “tera” imuni sistem da se bori protiv ćelija raka.

Naučnici kažu da je nakon terapije, kod četiri pacijenta nije bilo primetnog karcinoma, dok je kod 16 smanjen za polovinu. Posle šest meseci, 86 odsto njih bilo je živo i nastavljalo da opaža pozitivne efekte lečenja.

Naučnici kažu da je američka Agencija za hranu i lekove označila nivolumab kao revolucionarnu terapiju za obolele od ove bolesti, pa je već u planu druga faza istraživanja koja bi trebalo da obuhvati veći broj ispitanika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: