Zašto tablete treba piti sa dosta vode?

Neki lekovi su korozivni, pa ako se zaglave u jednjaku to se verovatno neće osetiti, jer u tom delu jednjaka nema osećaja za bol. Na uputstvima uz svake tablete piše da se uzimaju sa dosta vode.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 28.11.2014.

20:51

Default images

Uzimanje tablete "na suvo" može da izazove oštećenje tkiva jednjaka i opstrukciju. Neki lekovi su korozivni, pa ako se zaglave u jednjaku to se verovatno neće osetiti, jer u tom delu jednjaka nema osećaja za bol. Sadržaj tablete može da nagrize tkivo jednjaka i uzrokuje čir i rane koje mogu biti fatalne.

Na uputstvima uz svake tablete piše da se uzimaju sa dosta vode, a i većina lekara napominje to prilikom propisivanja recepta. Ukoliko uzmete tabletu bez tečnosti može vam se desiti da osetite nepodnošljiv bol u plućima i da nakon toga ništa ne možete više da stavite u usta i da progutate.

To može da dovede i do ozbiljne dehidratacije, naročito kod starijih osoba, koje piju i po nekoliko tableta u isto vreme.

Većina lekova koji se danas koriste, čak i vitamin C, mogu da izazovu upalu jednjaka. Zato je važno da se svaka tableta popije sa što više vode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: