Srbija: Deci se bezrazložno propisuju antibiotici

Najprepisivaniji lekovi deci, u poslednje tri godine, bili su antibiotici, a najnovija istraživanja su pokazala da su najčešće korišćeni kod zapaljenja srednjeg uha, sinuzitisa, upala grla, akutnog bronhitisa, kao i da čak 50 odsto tih antibiotika nije bilo neophodno u terapiji.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 27.11.2014.

16:08

Default images

Foto: Nina Matthews Photography / Flickr.com

"Ovakav vid zloupotrebe antibiotika, kao i često propisivanje antibiotika širokog spektra dovodi do pojave bakterijske rezistencije, koji nije samo problem u Srbiji, već je globalni problem", rekla je dr Bojana Božić iz Instituta za farmakologiju.

Ona je, predstavljajući rezultate istraživanja "Upotreba antibiotika u pedijatriji 2011-2013" na Medicinskom fakultetu, rekla da se Srbija, u odnosu na evropske zemlje, po propisivanju antibiotika nalazi na ubedljivo prvom mestu. Stopa prepisanih antibiotika (godišnje na 1.000 mališana) u 2013. godini bila 1.365, dok je, recimo, Holandije stopa bila 282, Švedskoj 353, Danskoj 385, Velikoj Britaniji 511, Estoniji 616, Irskoj 621, Nemačkoj 695, Italiji 1.151.

Dr Božić kaže da je našoj populaciji najviše prepisanih antibiotika bilo za uzrast od dva do 23 meseca starosti, da je najčešće prepisivan antibiotik bio amoksicilin - u 33 odsto slučajeva.

"Svako drugo dete u Srbiji je primilo makar jedan antibiotik tokom godine, dok je svako peto primilo tri ili više antibiotika", naglašava dr Božić i dodaje da se povećano prepisivanje antibiotika zapaža tokom zimskih dana od oktobra do marta kada su u porastu virusne infekcije što je još jedan pokazatelje neracionalne primene antibiotika.

Najčešći indikacije za terapiju antibioticima kod dece bili su akutno zapaljenje krajnika, zapaljenje srednjeg uva, akutni bronhitis, pojašnjava ona i dodaje da se prema poslednjim smernicama "Nacionalnog vodiča upotrebe antibiotika" ta vrsta terapije ne savetuje u slučaju akutnog bronhitisa i tonzilofaringitisa.

Autorka istraživanja je dodala da posebno zabrinjava česta upotreba antibiotika - hinolona za decu od rodenja do navršenog prvog meseca, s obzirom na to, kako kaže, da se zna da hinoloni mogu dovesti do oštećenja hrskavice i zglobova i jedina opravdana indikacija za prepisivanje su životno ugrožavajuća stanja.

Dr Božić naglašava da bi bolje praćenje smernica predloženih od Evropskog nadzora za antibiotsku potrošnju i postojanje Protokola posebno kreiranog za pedijatrijsku populaciju doprinelo znatno racionalnijoj propisivačkoj praksi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: