Sve više trudnica se porađa carskim rezom

U Makedoniji je prošle godine trećina žena porođeno carskim rezom, a sve je veći broj trudnica koje žele da se porode tim putem, pišu danas makedonski mediji.

Zdravlje

Izvor: Beta

Četvrtak, 27.11.2014.

12:50

Default images

Foto: benjgibbs / Flickr.com

Tokom poslednje tri godine u državnim bolnicama broj porođaja carskim rezom povećao se sa 22 na 33 odsto, najviše u regionu.

U Makedoniji je 2010. godine 25 odsto žena porođeno carskim rezom, u Hrvatskoj 21, a u Sloveniji 19 odsto. Do 2013. godine taj procenat se u Makedoniji povećao na 33 odsto, dok je u drugim zemljama regiona ostajao isti ili je opadao, pokazuju podaci zdravstvenog fonda.

Najveći broj porođaja izvedenih ovim putem bilo je u bolnici u Strumici, navodi makedonski sajt independent.mk. U 15 do 20 odsto tih slučajeva postoje medicinski razlozi za takav zahvat, a carskim rezom se najčešće završava porođaj kod žena koje su se već porađale tim putem.

Šef ginekološkog odeljenja u toj bolnici Mitko Kirov kaže da poslednjih godina 10 do 15 odsto žena insistira na carskom rezu jer se plaše prirodnog porođaja. "Većina tih pacijenata koje insistiraju na carskom rezu kažu: 'Čekala sam 10 godina ovu bebu, ne želim da rizikujem'", kazao je Kirov.

On je dodao da je više porođaja carskim rezom posledica i porasta broja vantelesne oplodnje. Od više od 20.000 porođaja prošle godine, oko 6.350 je izvedeno carskim rezom, rekla je direktorka Fonda za dravstveno osiguranje Maja Parnardžieva Zmejkova na Petom međunarodnom kongresu o kvalitetu sistema zdravstva, održanom u Turskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: