Vegetarijanci su skloniji depresiji?

Vegetarijanci su zdraviji od mesojeda, jer manje puše, manje piju i fizički su aktivniji. Ipak, oni su skloniji depresiji i anksioznosti.

Zdravlje

Izvor: Daily Mail

Sreda, 26.11.2014.

12:46

Default images

Foto: Alpha / Flickr.com

Dr Džon Lang koji je razvio Alere indeks zdravlja za istoimenu privatnu zdravstvenu ustanovu koja se bavi prevencijom, kaže da vegeterijanstvo ponekad znak mentalnih poremećaja.

“Ishrana nije uzrok, nego simptom”, kaže on. “Ljudi koji su posvećeni vegetarijanstvu uglavnom su na ivici nekog od poremećaja opsesivno kompulsivnog spektra”.

Studija je zasnovana na podacima dobijenim od 50.000 ispitanika, koja je pokazala da su vegetarijanci manje optimistični, a 28 odsto njih pati od napada panike i anksioznih poremećaja.

Takođe, imaju 18 odsto veću šansu da pate od depresije u odnosu na ostale ljude.

Jedna nemačka studija iz 2012. koja je obuhvatila 4.000 vegetarijanaca i mesojeda takođe je povezala vegetarijanstvo sa većim rizikom od depresije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: