Šta kada se prejedete...

Ako ste preterali sa jelom i pićem i namučili želudac, olakšajte sebi tegobe sodom bikarbonom, jabukovim sirćetom, kalijumom, magnezijumom, limunom ili čašom crnog vina.

Zdravlje

Izvor: novosti.rs

Utorak, 25.11.2014.

20:30

Default images

Koliko puta ste posle ukusne slavske večere obećali sebi da ćete od sada biti umereniji u iću i piću, kako biste želudac poštedeli novih muka?! Ako vam se ipak dogodi nova nesmotrenost, evo saveta kako da izbegnete stomačne tegobe.

Kašičica sode bikarbone ili jabukovog sirćeta su sigurni "lekovi" protiv mučnine. Razmutite ih u čaši vode i popijte čim osetite da ste pojeli više nego što vaš stomak može da podnese.

Minerali, pogotovo kalijum i magnezijum, dobro deluju na želudac i ublažavaju osećaj nadutosti, pa bi uz obilan obrok trebalo da ih unosite u organizam. Njih najviše ima u zelenom lisnatom povrću.

Posledice prejedanja izlečićete i uz pomoć limuna. Iscedite ga u čašu vode i što pre popijte tečnost, jer ovo voće podstiče rad probavnog sistema i pomaže bržu razgradnju hrane.

Jedno od rešenja je i čaša crnog vina, pošto ono poseduje antioksidanse koji sprečavaju negativan uticaj masne hrane. Ali zapamtite - dva decilitra su lek za ovu boljku, sve preko toga će vam samo odmoći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: