Niš dobio Kliniku za kardiohirurgiju i transplantologiju

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar otvorio je danas novoizgrađenju Kliniku za kardiohirurgiju i transplantologiju u Nišu, a otvaranju je prisustvovao i američki ambasador Majkl Kirbi.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 24.11.2014.

16:21

Default images

"Ovo jer klinika na kojoj će biti obavljane kardiohiruške i vaskularne intervencije kao i transplantacija organa. Veći deo sredstava obezbedila je država, jedan deo grad a preko 400 hiljda evra obezbeđeno je uz pomoć donatora. Klinika će već od prekosutra početi da prima pacijente, više nećemo imati liste čekanja za interventne procedure u kardiologiji a liste čekanja za zračenja smanjićemo već do januara meseca", rekao je Lončar u Nišu.
Foto: Tanjug / Dimitrije Nikoliæ
Američki ambasador Majkl Kirbi rekao je ovom prilikom da je impresioniran koliko medicina u Srbiji ima kontakata sa stručnjacima i klinikama u svetu. On je rekao da na Klinici za kardiohirurgiju vidi nabolju kombinaciju znanja, stručnosti lekara i prostora u kome ta znanja mogu da se primene.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić istakao je važnost kardiohiruške klinike u Nišu na koridorima 10 i 11. "Ova institucija će učiniti da Niš izgleda moćniji i veći, a sluziće svima nama i čitavoj Srbiji", naglasio je Perišić.
Foto: Tanjug / Dimitrije Nikoliæ
Građani sa juga Srbije do sada su na ovakve intervencije, iz oblasti tercijarne zdravstvene zaštite, odlazili u Beograd i s obzirom na prirodu oboljenja to je bilo opasno po život." Kada neko sa teškim srčanim problemima krene ka Beogradu iz Medveđe ili Surdulice, teško da će stići do Aleksinca. Sada će ova klinika u Nišu skratiti taj put" rekao je Radovanović.

U izgradnju Klinike za kardiohirurgiju do sada je uloženo preko 250 miliona dinara. Deo opreme nabavljen je zahvaljući donatorima. Fondacija Dragica Nikolić u saradnji sa kineskom ambasadom i još nekoliko privrednika donirala je operacioni sto sa pratećom opremom.
Foto: Tanjug / Dimitrije Nikoliæ
Klinika za kardiohirurgiju počela je da se gradi 2010.godine i ima 2.500 kvadratnih metara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: