Testiranje na HIV u studentskim domovima

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanovic Batut" počeo je 24. novembra akciju dobrovoljnog, poverljivog i besplatnog savetovanja i testiranja na HIV (DPST) za sve zainteresovane studente u studentskim domovima u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Subotici, Kraljevu, Čačku, Užicu i Boru.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 24.11.2014.

12:30

Default images

Testiranje se obavlja u okviru Druge evropske nedelje testiranja na HIV i trajaće od danas do 28. novembra u saradnji sa mrežom zavoda za javno zdravlje, udruženjem Q-klub, zavodima za zaštitu zdravlja studenata, studentskim centrima i udruženjima koja realizuju preventivne programe za populacije pod povećanim rizikom od HIV-a.

Cilj ove inicijative, kako se navodi u saopštenju Batuta, jeste da se kroz informisanje o dobrobitima testiranja na HIV omogući da više osoba sazna svoj HIV status i da se redukuje broj kasno dijagnostikovanih HIV infekcija, a aktivnosti se realizuju pod sloganom "Pričaj o HIV-u. Testiraj se na HIV".

Procenjuje se da u Srbiji oko 3.000 osoba živi sa HIV-om, a svaka treća ne zna da je zaražena, dok se kod polovina inficiranih dijagnoza uspostavlja kasno u uznapredovalom stadijumu HIV infekcije, što odlaže započinjanje lečenja.

Rano dijagnostikovanje HIV infekcije i blagovremeno lečenje dostupnom kombinovanom antiretrovirusnom terapijom znatno smanjuje rizik od obolevanja i umiranja od side, kao i rizik od prenošenja HIV infekcije na druge.

Foto: Pixabay.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: