Mediteranska ishrana najbolja za liniju

Mediteranska ishrana je najbolje sredstvo u borbi protiv gojaznosti, smatraju naučnici.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Nedelja, 23.11.2014.

19:15

Default images

U studiji, objavljenoj u časopisu Postgraduate Medical Journal, istraživači ističu da mediteranska ishrana može u vrlo kratkom roku da smanji opasnost od srčanog i moždanog udara, te da je idealna za one koji žele da skinu višak kilograma.

Zvaničnici britanskog zdravstvenog sistema (National Health Service) već neko vreme upozoravaju na neophodnost hitne akcije u borbi protiv gojaznosti i zdravstvenih problema koje ona uzrokuje.

Vodeći britanski lekari smatraju da su "brze" dijete, dijete koje se isključivo fokusiraju na broj kalorija štetne za zdravlje, te da najbolji pristup predstavlja "zdrava ishrana" koja podrazumeva unos voća i povrća, orašastih plodova i maslinovog ulja, zapravo sve namirnice koje čine osnovu mediteranske ishrane.

Vođa istraživanja, kardiolog dr Asim Malhotra, ističe da su naučni dokazi u prilog ove vrste ishrane više nego evidentni.

"Naša je odgovornost da ljudima kažemo da je potrebno da se zdravo hrane", naveo je on, prenosi BBC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: