Šta menstrualni ciklus govori o vašem zdravlju?

Menstrualni ciklus važan je indikator zdravstvenog stanja žene.

Zdravlje

Izvor: Huffington Post

Petak, 21.11.2014.

19:45

Default images

Foto: SCA Svenska Cellulosa Aktiebolaget / Flickr.com

Ukoliko ste primetili bilo kakve promene u ciklusu, trebalo bi da posetite vašeg ginekologa. Evo najčešćih simptoma koji mogu biti znak većih zdravstvenih problema.

Menstruacija kasni ili je izostala

Kada menstruacija izostane, to može biti znak da vaš mozak zaustavlja menstrualno krvarenje, sve dok se ne reši neki veći problem u organizmu.

Dešavanja u vašem menstrualnom ciklusu diktira hipotalamus, regulatorni centar u mozgu. On je osetljiv na faktore koji mogu narušiti opšte funkcionisanje mozga, poput nedostatka sna, stresa, bolesti, neobično visoke ili niske temperature, narkotike... Kada poboljšate životne navike i zdravstveno stanje, menstruacija se uglavnom vraća.

Ako menstruacija izostaje već dva meseca, posetite ginekologa, koji može otkriti o čemu je reč.

Primećujete krvarenje i između ciklusa

Neredovno krvarenje koje se događa usred ciklusa, bez PMS-a, uglavnom i nije vezano za sam ciklus.

Obavezno posetite ginekologa. Iako uzrok može biti benigne prirode, morate za svaki slučaj isključiti mogućnost polipa u materici, fibroida i infekcija, kao i kancera grlića materice.

Imate intenzivne grčeve

Foto: marin/FreeDigitalPhotos.net

Jaki grčevi mogu biti znak endometrioze koja može uticati na vašu plodnost, ukoliko se ne kontroliše. Međutim, ona je izlečiva, ukoliko se na vreme počne s lečenjem.

Obavezno recite lekaru kada ste primetili pojačane grčeve tokom menstrualnog krvarenja.

Iznenadna menstruacija

Ako vas je menstrualno krvarenje iznenadilo i niste primetili nadimanje, osetljivost grudi, promenu u apetitu, verovatno ne ovulirate.

Ako je vaš ciklus neredovan ili ste gojazni, postoji mogućnost da ste u preddijabetičnom stanju. Insulinska rezistencija direktno utiče na jajnike.

Lekar vam može preporučiti nutricionistu, jer je stavljanje telesne težine pod kontrolu obavezno za ovakve pacijente, naročito ako planiraju potomstvo.

Menstruacija je poranila dva dana

To je potpuno normalna pojava. Vrlo su retke žene koje ovuliraju u isto vreme svakog meseca, a ovulacija koja kasni do nedelju dana sasvim je uobičajena.

Imajte u vidu da oko osamdeset odsto žena koje redovno imaju seks zatrudne u roku od godinu dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: