Želite da ostavite cigarete? Uzimajte omega-3

Pušači koji počnu da uzimaju suplemente ribljih ulja puše oko 10 odsto manje cigareta, a dodatak omega-3 masnih kiselina smanjuje želju za cigaretama kod prestanka.

Zdravlje

Izvor: 24sata.hr

Petak, 21.11.2014.

08:48

Default images

Uzimanje suplemenata omega-3 masne kiseline može vam pomoći u ostavljanju pušenja, tvrde naučnici izraelskog Univerziteta Haifa.

Oni su u studiji pušačima davali te dodatke ishrani i zabeležili da su u proseku pušili 10 odsto cigareta manje, dok su oni koji su prestajali da puše osećali manju želju za cigaretama.

Stvaran učinak omega-3 uporedili su s grupom kojoj su davali placebo, u kojoj ispitanici nisu smanjili broj popušenih cigareta na dan.

Nedostatak omega-3 masnih kiselina inače je prisutan kod pušača, zbog čega dolazi do oštećenja neurona i veze između nervnih ćelija u delu mozga zaduženom za kontrolisanje žudnje za cigaretama.

“Dokazali smo da je omega-3 delotvoran saveznik u prestanku pušenja, koji za razliku od brojnih drugih lekova nema nuspojava”, rekla je vođa studije, dr Šeron Rabinovic Šenkar.

Inače, lekari preporučuju da jedete i hranu koja sadrži omega-3 masne kiseline poput lososa, skuše, sardina, pastrmki, orašastih plodova, semenki suncokreta i maslinovog ulja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: