3D štampač zaslužan za revoluciju prostetskih udova

Protestetske šake uskoro bi mogle da budu dostupne zahvaljujući neverovatnoj tehnici 3D štampača.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 20.11.2014.

12:41

Default images

Nova tehnika uz pomoć koje nastaje prostetska šaka nudi nadu za decu čije su ruke amputirane, piše Sky.com.

Bristolska kompanija je ukombinovala 3D skeniranje i 3D štampu da napravi šaku. Kompanija "Open Bionics" tvrdi da je ovo prvi put da je tako nešto učinjeno.

Prvo se pomoću tableta skenira amputiran ud kako bi se uzele prave mere koje se kasnije ubace u program koji podatke šalje u 3D štampač.

Ceo proces traje nekoliko dana. Razvoj je veoma važan zato što to znači da sofisticirana prostetska šaka može da postane dostupna već od 1.200 funti.

Za decu kojoj su šake amputirane, cena je naročit problem zbog činjenice da brzina kojom rastu podrazumeva da će im biti potrebna nova prostetska ruka svakih godnu dana.

Šestogodišnjoj Šarlot Not, iz Oksforda, su obe noge i ruke amputirane pre četiri godine usled menigokokalne sepse.

****Petogodišnjakinja dobila bioničku "Iron man" šaku****
Foto: Printscreen
Iako je neverovatno spretna i bez udova, njena majka Dženi se brine kako će se ponašati kada dođe u tinejdžerske godine.

"Možemo sada da pazimo na nju ali šta će biti kada bude poželela da izađe i zatreba joj novac iz tašne? Ili autobuska karta?", kaže njena majka.

Bristolski tim je dizajnirao prostetsku ruku za Šarlot.

"Ovaj projekat im zaista može pomoći obzirom na to a im svake godine treba nova šaka a cena je olakšavajuči faktor."

Prototip još treba da bude promenjen da bi bio lakši i bolji. Ali ovaj proces neće trajati godinama već samo nekoliko meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: