Kuhinjski sunđer je najprljaviji predmet u vašoj kući

Kuhinjski sunđer je jedan od najprljavijih predmeta u vašoj kući. Od njega su čistiji čak i daska wc šolje i kanta za smeće.

Zdravlje

Izvor: Huffington Post

Sreda, 19.11.2014.

12:06

Default images

Foto: Jnzl's Public Domain Photos / Flickr.com

“Sunđer ima mnogo rupica u sebi, pa kada operete neku zaprljanu površinu, deo bakterija ostaje zarobljen u njima”, objašnjava dr Filip Tijerno, profesor Odeljenja mikrobiologije i patologije u njujorškom Langone medicinskom centru.

“Ljudi peru sunđere, ali bi zapravo trebalo da ih dezinfikuju, što uglavnom ne čine”, dodaje on.

Kada operete ostatke hrane sa prljavih sudova, daske za sečenje i kuhinjskih površina, svi patogeni dospevaju u vlažan sunđer. Nove bakterije nastaju na svakih 20 minuta.

Ako sunđerom perete sudove, verovatno su nakon pranja prljaviji nego ranije.

“Sapunica i voda ne ubijaju bakterije, oni samo spiraju bacile. Međutim, ako počinjete prljavim sunđerom, stvara se sloj bakterija kojim prekrivate tanjir”, objašnjava Tijerno.

Ipak, postoji mogućnost da izbegnete te neprijatnosti, potapajući sunđer u izbeljivač na bazi hlora. Potopite ga u mešavinu sačinjenu od devet jedinica vode prema jednoj jedinici izbeljivača i stavite ga na barem 30 sekundi (ili duže).

“To će ubiti sve organizme koji se u njemu razvijaju”, kaže Tijerno.

Takođe, možete ga staviti u mikrotalasnu, tako što ćete ga ubaciti u posudu s vodom. Proključala voda ubiće sve mikroorganizme, a onda morate pustiti da se dobro osuši.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: