Antibakterijski sapuni uništavaju jetru

Hemikalija koja se može naći u većini antibakterijskih sapuna možda uništava bacile, ali i jetru.

Zdravlje

Izvor: FoxNews

Sreda, 19.11.2014.

10:59

Default images

Foto: Keith Williamson / Flickr.com

Antibakterijski sapuni su zbog triklosana već neko vreme pod lupom naučnika, a američka Agencija za hranu i lekove upozorila je prošle godine da bi antibakterijski sapuni mogli biti štetni.

Istraživanja sada pokazuju da su hemikalije iz ovih proizvoda opasnije nego što se ranije mislilo.

One se povezuju sa oštećenjima jetre i tumorima kod miševa, ali iako nema dokaza da zapravo izazivaju kancer, promene u telima glodara “podsećali su na okruženje u kakvom se formira rak jetre kod ljudi”, rekli su istraživači.

Triklosan se nalazi u oko 75 odsto antibakterijskih sapuna, kao i proizvodima poput pasti za zube, vosku za poliranje nameštaja i u kozmetici.

Studija objavljena u žurnalu Proceedings of the National Academy of Sciences navodi da je ova hemikalija kod miševa izazvala veću podložnost raku jetre i izazvala rast tumora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: