Zagađenje vazduha uzrokuje ADHD kod nerođenih beba?

Naučnici sa Kolumbija univerziteta su zaključili da su deca koja su u materici bila izložena visokim nivoima zagađenja vazduha pet puta češće dobila dijagnozu ADHD-a (poremećaj pažnje s poremećajem hiperaktivnosti).

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 08.11.2014.

12:51

Default images

Foto: pixabay.com

U istraživanju je učestvovalo 233 trudnice, koje su nepušači i žive u Njujorku.

Došli su do zaključka da deca izložena visokim nivoima zagađenja u vazduhu, tokom trudnoće, imaju pet puta veće šanse da dobiju ADHD već do devete godine.

Studija, koja je trajala devet godina, analizirala je nivoe zagađivača policikličnih aromatičnih ugljovodonika (PAH).

Istraživači su merili nivo ove supstance u pupčanoj vrpci odmah nakon porođaja, ponavljajući test kada su deca imala tri i pet godina mereći nivo PAH-a u njihovom urinu.

Od njih, 13 je dobilo dijagnozu vrste ADHD-a, sedam neaktivni podtip a 13 je imalo oba.

"Deca mahki koja su bila izložena PAH-u tokom trudnoće imala su pet puta veće šanse za ove simprome", rekla je Drederica erera, prva autorka studije.

Najčešći način unođenja ove supstance u telo je disanjem.

Naučnici su pronašli nićži IQ kod petoro dece, i povećani nivo dečje anksioznosti, depresije i problema s pažnjom u šestoj i sedmoj godini.

Perera je za LiveScience rekla da je jedan od načina da se nerođena deca zaštite, ta da trudnice jednu mnogo svežeg voća i povrća, prenosi Dejlimejl.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: