KCS - Hirurškim putem većina epilepsija može da se izleči

Kod pojedinih pacijenata koji imaju epilepsiju odstranjivanje dela mozga jedini je način da se izleče, a od 2010. godine na Klinici za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije u Beogradu dr Baščarević i njegov tim uspešno operišu više od 30 pacijenata godišnje.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 04.11.2014.

20:47

Default images

"Vrlo mi je komplikovan život bio, naspram celog tog znanja..."

Ovako svoju priču počinje Nada Spalević, koja se više od 20 godina bori s teškom epilepsijom. Iz straha zbog učestalih i iznenadnih napada nije smela da izađe na ulicu, ode na pijacu, ili u prodavnicu. Epilepsija je potpuno paralisala njen život. Terapija lekovima nije pomogla.

"Povremeno sam se rušila u smislu nekog napada. Nismo ga rešavali pijenjem silnih lekova, koji su se menjali, ali je na kraju ipak došla ta priča da se to na neki način može rešiti, da dođem u Beograd i ja se sada nadam da će sve biti u redu."

Hirurškim putem većina epilepsija može da se izleči, a jedini neurohirurg koji radi ovakve operacije u našoj zemlji je dr Vladimir Baščarević.

Operacione sale Klinike za neurohirurgiju KCS opremljene su za ove operacije i do sada je u njima operisano 80 pacijenata kojima lekovi ne mogu da pomognu.

"2010. godine smo počeli ove operacije, 2010. je operisano osam pacijenata vrlo skromno, s obzirom da su rezultati bili odlični, mi smo se ohrabrili i počeli intenzivno da operišemo,sledeće godine dvadesetak, sada smo negde na nivou 25 do 30 operacija godišnje - to je neki optimum za nas i nešto što možemo mi kao centar", izjavio je za B92 neurohirurg dr Vladimir Baščarević.

Operiše se temporalni ili slepoočni režanj mozga, zato što se tu stvaraju epilepsije. Odstrani se deo mozga, i to s leve strane četiri i po centimetra, i sa desne pet i po. Sa leve se uklanja manje, jer je leva strana mozga dominantnija i tu se nalazi govorna zona. Operacija traje i do šest sati, a kod velikog broja pacijenata napadi se više nikada ne ponove.

"Za sada nam je procenat uspeha 84 posto, da pacijent nema epileptične napade nakon operacije 87 posto.13 posto pacijenata ima smanjenje broja epileptičnih napada, smanjenje težine epileptičnog napada, ali se nekoliko napada godišnje smatra neuspehom operativnog lečenja", dodaje dr Baščarević.

Ovakve operacije u inostranstvu koštaju i više od 30.000. evra.

Foto: Image courtesy of renjith krishnan at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: