Prvo mehaničko uklanjanje tromba iz mozga

U Kliničkom centru u Nišu sve uspešnije zrbinjavanje pacijenata sa moždanim udarom i sve manja smrtnost obolelih.

Zdravlje

Izvor: Politika.rs Toma Todoroviæ

Subota, 01.11.2014.

11:31

Default images

Foto: Allan Ajifo/Flickr.com

U niškom Kliničkom centru prvi put u našoj zemlji urađena je aspiraciona trombektomija penumbra sistemom, to jest mehaničko uklanjanje tromba iz zapušenog velikog krvnog suda u mozgu. Tim povodom i obeležavajući Svetski dan moždanog udara, generalni direktor KC „Niš” profesor dr Zoran Radovanović rekao je da se niški centar nakon ovakvog poduhvata svrstava u red najuspešnijih zdravstvenih ustanova ne samo u Srbiji već i u ovom delu Evrope.

Član republičkog tima za moždani udar profesor dr Miroslava Živković i pomoćnik direktora za stručno medicinska pitanja KC „Niš”, kaže da je u mnogim razvijenim zemljama moždani udar na listi smrtnosti pao sa prvog na treće mesto, čemu teže i stručnjaci u našoj zemlji.

– Zahvaljujući razvoju naših kliničkih ustanova uspeli smo da dostignemo veoma visok nivo zbrinjavanja obolelih kakav je u najrazvijenijim zemljama Evrope. U slučajevima da pacijent stigne na vreme do naše klinike veoma uspešno se sprečava razvijanje moždanog udara, a još uspešniji je i oporavak obolelih – rekla je profesor dr Miroslava Živković.

Prvi operativni zahvat mehaničke eliminacije tromba u mozgu u Srbiji realizovao je tim neurointerventnog tima, koji je predvodio radiolog dr Miodrag Ilić.

– Posle snimanja krvnih sudova u glavi i otkrivanja eventualnog velikog zapušenja primenjujemo aspiracionu trombektomiju penumbra sistemom. To znači da se specijalni uređaj preko preponske arterije dovede do mesta zapušenja krvnog suda i usisava tromb, to jest krvni ugrušak. Odmah posle toga obnavlja se cirkulacija krvi u krvnim sudovima glave i mozga, što dovodi do povlačenja simptoma moždanog udara i efikasnijeg oporavka pacijenta – objasnio je dr Ilić, a dr Nikola Vukašinović, načelnik Odeljenja intenzivne nege na Klinici za neurologiju je dodao:

– Ovaj prvi i uspešan zahvat na mehaničkoj eliminaciji tromba iz krvnog suda mozga uradili smo kod pacijentkinje u pedesetim godinama, koja se već uspešno oporavlja. Zanimljivo je da se granica starosti pacijenata sa ovim oboljenjem sve više smanjuje. Nedavno smo imali i mladića od samo 18 godina sa moždanim udarom – rekao je dr Vukašinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: