Dijabetes odgovoran za rak pankreasa

Za nastanak karcinoma pankreasa mogao bi u dobroj meri biti odgovoran dijabetes, ističu naučnici Univerziteta iz Melburna.

Zdravlje

Izvor: Novosti.rs/Z. O. J.

Subota, 25.10.2014.

18:21

Default images

Za nastanak karcinoma pankreasa mogao bi u dobroj meri biti odgovoran dijabetes, ističu naučnici Univerziteta iz Melburna. Obavljajući istraživanja ustanovili su da oboleli od šećerne bolesti imaju čak sedam puta veći rizik za nastanak ove vrste karcinoma, i to već u prvoj godini od dijagnostikovanja dijabetesa.

Inače se zna da promene u organizmu povezane sa dijabetesom tip 2 mogu podstaći rast ćelija gušterače i dovesti do određenih oštećenja, zbog čega i nastaje karcinom.

S druge strane, karcinom gušterače može da nastane i zbog nekih drugih razloga, a da se u tom trenutku pojave određene supstance koje utiču na insulin i šećer u krvi, uslovljavajući na taj način nastanak dijabetesa.

Zapravo, veza ove dve bolesti je obostrano uzročno-posledična i na svoj način specifična, pa stoga na svaku od njih treba usmeriti punu pažnju, pogotovo što je rak pankreasa među najsmrtonosnijima.

Petogodišnje preživljavanje obolelih je manje od jednog procenta, jer se bolest najčešće otkriva u kasnoj fazi, naglašavaju australijski stručnjaci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: