Pripremite svoje telo na zimsko računanje vremena

Iako pomeranje sata u jesen telu lakše pada, opet su moguće nesanica, depresija i pojačana osetljivost na vremenske prilike.

Zdravlje

Izvor: 24sata.hr

Nedelja, 26.10.2014.

08:35

Default images

Zimsko računanje vremena za telo je manji šok od letnjeg.

U noći sa subote na nedelju dobićemo sat sna jer počinje zimsko računanje vremena. Iako se bioritam lakše prilagođava na pomeranje sata unazad nego unapred, nesanica je i dalje najčešća nuspojava. Te promene najlakše padaju noćnim pticama koje imaju dodatan sat za svoje noćne aktivnosti, potvrdila su istraživanja.

Moguće su migrene, ali i pojačana osetljivosti na vremenske prilike

Pomeranje sata utiče na unutrašnji sat i može poremetiti hormonalnu sliku što pak uzrokuje niz tegoba kao što su bolne migrene, nervoza i depresija. Zbog vraćanja sata unazad ljudi gube energiju i više osećaju vremenske prilike.

Kafu, alkohol i tešku hranu treba izbegavati

Uprkos tome što telo zimski prelaz lakše podnosi, treba ga pripremiti na pomeranje sata. Preporučuje se izbegavanje teških obroka u večernjim satima kao i alkohol jer remete ritam spavanja. Oni nepovoljno utiču na ravnotežu hormona zbog čega teže padnemo u san i budimo se. Tešku hranu treba izbegavati najmanje tri sata pre odlaska na počinak, a kafu popiti najkasnije do pet sati popodne jer bi se u suprotnom mogla javiti nesanica.

Uz trening se telo brže prilagodi promenama

Redovno vežbanje ubrzava prilagođavanje na novo računanje vremena. Tokom treninga otpušta se serotonin ili hormon sreće koji pomaže organizmu da se što bezbolnije prilagodi novim promenama. Najbolje je vežbati što ranije u danu, po mogućnosti na otvorenom. Vežbanje u kasnijim satima treba izbegavati jer razbuđuje i remeti san.

Popodnevno dremanje usporava prilagođavanje

Osim redovnog vežbanja i izbegavanja teških obroka, važno je uspostaviti rutinu spavanja i držati je se svaki dan. Ako ste na primer pre išli u krevet u 23 sata, sada bi bilo najbolje da legnete u 22 sata. Takav će pristup omogućiti brže prilagođavanje. Takođe, treba izbegavati popodnevno dremanje jer će telo misliti da se vreme nije promenilo pa će navikavanje teći teže i sporije.

Foto: Image courtesy of Feelart at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: