Ovo su namirnice za vitkost

Lisnato povrće, integralne žitarice, jogurt, bobičasto i koštunjavo voće, najbolji su prijatelji vašeg zdravlja i vitke linije.

Zdravlje

Izvor: novosti.rs

Petak, 24.10.2014.

19:20

Default images

Foto: woodleywonderworks/Flickr.com

Zato bi te namirnice obavezno trebalo da se nađu na jelovniku svake žene, preporučuju britanski stručnjaci.

Zeleno lisnato povrće

Spanać, kelj, zelena salata, kupus, brokoli, blitva, praziluk, sadrže hlorofil koji eliminiše štetne materije iz organizma. Ovo povrće jača imunitet i štiti vid, a jedite ga sveže ili kuvano na pari, jer se tako najbolje čuvaju hranljive materije.

Žitarice od celog zrna

Sadrže dva puta više vlakana nego zrno koje je tehnološki obrađeno. Zato bi trebalo da jedete integralnu testeninu i pirinač, a dan možete da započnete s tostom od kukuruznog hleba ili kornflejksom, pahuljicama od celog zrna ovsa, raži, ječma, heljde, pirinča.

Jogurt

Odličan izvor vitamina, proteina i kalcijuma, a sadrži i zdrave bakterije koje podstiču varenje i štite telo od bolesti. Dovoljno je da popijete tri do četiri manja jogurta nedeljno, ali pažljivo pročitajte deklaraciju, kako biste izbegli šećer.

Bobičasto voće

Borovnice, maline, kupine, ribizle bogate su vlaknima zbog čega su odličan saveznik u regulaciji telesne težine. Sadrže i antioksidanse, pa usporavaju proces starenja i pomažu u borbi protiv štetnog uticaja sunca na kožu.

Koštunjavo voće

Odlična zamena za gotove „grickalice“ koje su pune šećera, soli i aditiva. Bademi, orasi, lešnici, pistaći, kikiriki, izvor su nezasićenih masti, vitamina B i E i važni su borci protiv bolesti srca. Ipak, pazite da ne preterate, dovoljno je da tokom nedelje pojedete 15 do 20 badema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: