10 prirodnih čistača jetre

Jetra je izuzetno važan organ u ljudskom telu. Ona čisti krv od otrova, čuva vitamine i gvožđe, razgrađuje hormone i održava nivo glukoze u krvi. Zato vam predstavljamo spisak namirnica koje provereno čiste najveću žlezdu ljudskoga tela od hemijskih zagađivača poput teških lekova, alkohola i masne hrane.

Zdravlje

Izvor: Dnevnik.hr

Subota, 25.10.2014.

08:35

Default images

1. Beli luk

Ovaj “prirodni antibiotik” prepun je sumpora koji podstiče rad jetrenih enzima i tako pomaže telu da izluči otrove. Beli luk takođe ima dosta alicina i selena – dva prirodna čistača jetre.

2. Citrusno voće

Limun, limeta i grejpfrut izvrsni su saveznici u procesu čišćenja jetre. Oni sadrže visoke doze vitamina C koji stimuliše rad jetre. U grejpu se nalazi i spoj glutation – izvrstan čistač najveće žlezde tela.

3. Kupus

Slobodno posegnite i za domaćim kupusom jer je ova zeljasta namirnica odlična čistačica jetre. Bezbrižno uživajte u ovoj namirnici – svežoj ili ukiseljenoj na prirodan način.

4. Jabuke

Ne zaboravite na grickanje ovog bogatog izvora pektina i drugih esencijalnih elemenata zaslužnih za izbacivanje otrova iz tela kroz probavni trakt.

5. Zeleno lisnato povrće

Jedite spanać, blitvu i drugo lisnato povrće bogato hlorofilom jer ono neutralizuje teške metale, pesticide i hemikalije koji inače usporavaju rad jetre.

6. Cvekla i šargarepa

Pripremite salatu, supu ili ukusan prilog jelu od ovog korenastog povrća, jer je prepuno biljnih flavonida i beta karotena koji unapređuju rad jetre.

7. Špargla

Ovo povrće odličan je pokretač probave koji sadrže materije idealne za prirodnu detoksifikaciju organizma, a posebno jetre i bubrega.

8. Orasi

Jedite orahe jer ovi plodovi sadrže aminokiseline koje pomažu jetri da se reši amonijaka. Ovi orašasti plodovi bogati su i dobro znanim jetrenim pomoćnicima – glutationom i omega 3 masnim kiselinama.

9. Maslinovo ulje

Ne odričite se masnoća, ali birajte one zdrave izvore poput maslinovog ulja koji telu osiguravaju tekuću bazu za apsorpciju štetnih materija u telu, i njihovo izbacivanje iz organizma.

10. Zeleni čaj

S vremena na vreme priuštite telu čišćenje uz pomoć šoljice zelenog čaja. Taj zdravi napitak bogat je antioksidansima koji jačaju imunitet i štite ga od raznih bolesti.

Foto: Image courtesy of phasinphoto at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: