Australija: Prva transplantacija "mrtvog srca"

Hirurzi u Australiji uspeli su da obave prvu transplantaciju srca koristeći "mrtav" organ, tj. srce koje je prestalo da kuca.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Petak, 24.10.2014.

15:46

Default images

Foto: denise carrasco/Flickr.com

Presađena srca obično potiču od osoba kod kojih je konstatovana moždana smrt, ali čije srce i dalje radi.

Tim lekara bolnice Sent Vinsent u Sidneju oživeo je, a zatim presadio srca koja su prestala da kucaju do najviše 20 minuta.

Srce je jedini organ koji se u transplantaciji ne koristi ukoliko je prestalo da radi. Obično se uzima od osobe čiji je mozak mrtav i drži u ledu tokom četiri sata, da bi se potom presadilo pacijentu.

Kako prenosi BBC, tehnika koju su koristili u Sidneju pretpostavlja uzimanje srca koje je prestalo da kuca i njegovo oživljavanje u uređaju pod nazivom "srce u kutiji" (heart-in-a-box).

Srce se čuva na telesnoj temperaturi, zatim se pokreće njegov rad, a hranljivi fluid pomaže u otklanjanju oštećenja srčanog mišića.
Foto: Printscreen Youtube
Prva osoba koja je dobila ovakvo srce je Mišel Gribilas, koja je patila od urođene srčane mane. Operisana je pre dva meseca.

"Sada sam potpuno druga osoba. Osećam se kao da mi je 40 godina. Imala sam mnogo sreće", navela je 57-godišnja pacijentkinja.

Australijski hirurzi su od tada uspešno obavili još dve operacije.

"Ovaj napredak predstavlja značajan prodor ka smanjenju nestašice organa", izjavio je prof. Piter Makdonald, šef Odeljenja za transplantaciju srca Bolnice Sent Vinsent.

On veruje da bi "srce u kutiji", koje je dosad testirano na više mesta širom sveta, moglo da spase 30 odsto više života.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: