Prvi put otvorena "barijera" mozga kako bi se lečio rak

Lekari su prvi put uspeli da otvore i zatvore zaštitnika mozga – krvno-moždanu barijeru – po svom nahođenju. Ovaj prodor mogao bi da dozvoli lekovima da stignu do zaraženih delova mozga koji su do sada bili nedostupni, piše "New Scientist"

Zdravlje

Izvor: newscientist.com

Četvrtak, 23.10.2014.

16:09

Default images

Ovaj prodor doktora bi eventualno mogao da olakša lečenje stanja kao što su Alchajmerova bolest i rak mozga.

Krvno-moždana barijera je list ćelija koje obavijaju krvne sudove širom mozga. Ona štiti dragoceno moždano tkivo od toksina u krvotoku, ali je ujedno i velika prepreka kada je lečenje poremećaja mozga u pitanju jer takođe blokira i prolazak lekova.

Nekoliko timova uspelo je da otvori ovu barijeru kod životinja kako bi „prošvercovali“ lekove, a sada su Majkl Keni iz medicinskog startapa „CarThera“ i njegove kolege uspeli to isto kod ljudi uz pomoć ultrazvučnog implantata u mozgu i injekcije mikromehurića.

Kada se ultrazvučni talasi susretnu s mehurićima u krvi, oni dovode do vibracije mehurića – što potom razdvaja ćelije krvno-moždane barijere.

Keni je zajedno sa hirurgom Aleksandreom Karpentijeom iz bolnice „Pitie-Salpetriere“ u Parizu testirao ovaj pristup na pacijentima kod kojih se pojavljuje glioblastoma, najagresivniji tip moždanog tumora.

Osobe sa ovim oblikom raka podvrgavaju se hirurškim zahvatima kako bi se uklonili tumori, nakon čega sledi hemoterapija praćena lekovima kako bi se ubile preostale ćelije.

Tumori čine da krvno-moždana barijera postane propustljiva, dozvoljavajući maloj količini lekova da prodre do mozga. Ukoliko bi više lekova moglo da dođe do svoje destinacije, njihov efekat bi bio veći, tvrdi Keni.

Tim je testirao ideju na četiri pacijenta implantirajući im ultrazvučni transduktor kroz rupu na glavi koja je napravljena tokom operacije uklanjanja tumora.

Keni veruje da ova procedura otvara krvno-moždanu barijeru na 6 sati, a pacijenti su u tom vremenskom roku primali normalnu hemoterapiju.

Tim je od jula ponavljao ovu tehniku jednom mesečno na svakom od četiri pacijenta, a biće potrebno nekoliko meseci pre nego što efekti procedure na tumoru budu poznati.

Pri tom, čini se kao da postoje i dodatne prednosti ove procedure. Modeli na životinjama nagoveštavaju da prosto otvaranje barijere, bez dodatnih lekova, može dovesti do smanjenja plaka kod proteina, a naučnici smatraju da možda sam čin otvaranja barijere otvara prostor imunim ćelijama da napadnu bolest.

Foto: juliaf/www.freeimages.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: