Koliko su zdravi stanovnici Srbije?

Više od polovine stanovništva Srbije je gojazno i izloženo stresu, a skoro svaka druga osoba ima hipertenziju ili potencijalnu hipertenziju, rezultati su istraživanja "Zdravlje stanovništva Srbije u 2013. godini".

Zdravlje

Izvor: Beta

Četvrtak, 23.10.2014.

13:41

Default images

Foto: Seattle Municipal Archives / Flickr.com

"U odnosu na 2006. godinu, povećan je broj stanovnika koji je izložen stresu i iznosi 56,6 odsto. Simptome depresije imalo je 4,1 odsto stanovništva, i to najviše u populaciji lica starijih od 85 godina", podaci su istraživanja koje je danas predstavljeno u Skupštini Srbije na svečanosti povodom 90 godina od osnivanja Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

U odnosu na 2006. godinu, kod stanovnika Srbije zapaža se povećanje učestalosti hipertenzije, depresije, šećerne bolesti, povišenih masnoća u krvi i alergije, a jedan od razloga za takve rezultate je i starenje populacije.

Procenat stanovništva koje svoje zdravstveno stanje procenjuje kao dobro iznosi 57,8 odsto i veći je nego 2006. godine (49,8 odsto) kada je rađeno poslednje istraživanje.

Ovaj pokazatelj u zemljama Evropske unije je 68,9 odsto. Svaki drugi stanovnik Srbije nedovoljno ili nikada ne jede voće, dok svaki peti ne razmišlja o zdravlju prilikom izbora hrane.

Istraživanje je pokazalo da je svaki treći građanin prošle godine koristio sredstva protiv bolova, a svaki peti sredstva za umirenje. Svako deveto dete (11,5 odsto) ima problema s vidom, s ravnim tabanima 9,8 odsto, alergijama osam odsto, deformitetom kičme četiri odsto.

Istraživanje je zabeležilo unapređenje higijenskih navika u pogledu redovnog pranja zuba i tuširanja u odnosu na 2006. godinu, što nije slučaj sa navikom redovnog pranja ruku.

Zube redovno pere 58,4 ispitanika, redovno se tušira njih 66,2 odsto, dok ruke redovno pere 61,8. Istraživanje je finansiralo i sprovelo Ministarstvo zdravlja, a analizu najznačajnijih rezultata uradio je Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut". Podaci su dobijeni anketiranjem 6.500 domaćinstava i 15.999 članova domaćinstava, a anketirana su i deca od sedam do 14 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: