SZO: Vakcina protiv ebole možda u januaru

Vakcina protiv smrtonosnog virusa ebole mogla bi da se nađe u eksperimentalnoj upotrebi na terenu do januara, ukoliko do decembra u kliničkim studijama bude potvrđeno da je bezbedna, saopštila je danas visoka zvaničnica Svetske zdravstvene organizacije dr Mari Pol Kini.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.10.2014.

14:39

Default images

Klinička ispitivanja koja se planiraju ili su u toku u Evropi, Africi i SAD, praćena su zalaganjem vlada za hitnu primenu zvanično odobrene vakcine protiv virusa ebole, rekla je Kini, pomoćnik generalnog direktora za zdravstvene sisteme i inovaciju u SZO, a preneo AP.

Ona je novinarima u Ženevi rekla da ukoliko se vakcina pokaže kao bezbedna, desetine hiljada doza bi mogle da budu primenjene u ispitivanju u zapadnoj Africi u januaru.

Ruska agencija RIA Novosti prenela je izjavu Kinijeve, da bi prve vakcine mogle da budu testirane na ljudima u naredne dve sedmice.

U ovom trenutku ne postoji zvanično odobren lek za ebolu, međutim, Rusija, zajedno sa Velikom Britanijom, SAD, Japanom i Kanadom, radi na vakcini.

Epidemija ebole izbila je u Gvineji u februaru i proširila se na Liberiju, Sijera Leone i Senegal, a nekoliko slučajeva bolesti zabeleženo je i izvan zapadne Afrike.

Prema podacima SZO, od 17. oktobra, više od 4.500 ljudi je umrlo od ebole, a registrovano je više od 9.200 slučajeva gde je potvrđeno, postoji verovatnoća ili se sumnja na prisustvo tog virusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: