Transplantacija omogućila paralizovanom čoveku da prohoda

Paralizovani čovek može ponovo da hoda zahvaljujući pionirskoj terapiji transplantacije ćelija iz nosne šupljine u njegovu kičmenu moždinu.

Zdravlje

Izvor: BBC

Utorak, 21.10.2014.

09:43

Default images

Darek Fiduka (40) je bio paralizovan od grudi naniže posle napada nožem u leđa 2010. godine, preneo je BBC. Lečenje, prvo ovakvo u svetu, izveli su hirurzi u Poljskoj u saradnji s naučnicima iz Londona.

Detalji transplantacije objavljeni su u žurnalu "Cell Transplantation". Sada može da hoda uz pomoć specijalizovanih pomagala zahvaljujući tretmanu, prvom takvom u svetu, koji su izveli hirurzi u Poljskoj u saradnji s naučnicima u Londonu.

Fiduka je rekao da je osećaj da ponovo hoda "neverovatan". "Kada ne možete da osećate skoro polovinu tela, bespomoćni ste, ali kada počne to da se vraća, izgleda kao da ste se ponovo rodili", rekao je Fiduka.

Profesor Guf Rajzman, šeg neuralne regeneracije na Koledž univerzitetu u Londonu, vodio je britanski istraživački tim. Rekao je da je uspeh ovog čoveka "impresivniji od onog kada je čovek hodao po Mesecu".

U tretmanu su korišćene specijalnećelije koje formiraju čulo mirisa (OECs). Ove ćelije omogućavaju nervnim vlaknima da se konstantno obnavljaju.

U prve dve operacije, hirurzi su odstranili takozvane "mirisne sijalice" i posebno uzgajali ćelije da bi ih dve nedelje kasnije transplantirali u kičmenu moždinu, koja je oštećena prilikom napada nožem.
Foto: Printscreen BBC video
Naučnici veruju da su upravo ove "mirisne ćelije" omogućile da se vlakna povežu sa onim ispod povrede i to koristeći nervne graftove kako bi premostili oštećeni deo moždine.

Pre lečenja, Fiduka je bio paralizovan skoro dve godine i nije pokazivao znakove oporavka uprkos intenzivnoj fizioterapiji. Program oporavka, koji podrazumeva vežbanje pet sati dnevno u pet dana u nedelji, nastavljen je u rehabilitacionom centru u Vroclavu.

Fiduka je već posle tri meseca primetio promene nabolje kada su se formirali mišići na njegovoj levoj butini.

Već šest meseci nakon operacije on je mogao da načini kratke i privremene korake naravno koristeći šipke za koje se držao i proteze na nogama koje mu pomažu tokom fizikalne terapije.

Dve godine posle lečenje, on može da hoda uz pomoć šetalice. Njemu se vratio osećaj u bešici, crevima i deo seksualne funkcije.

Doktor Pavel Tabakov, koji je vodio poljski istraživački tim, rekao je: "Neverovatno je videti kako kičmena moždina može da se regeneriše. Nešto što je decenijama bilo nemoguće, sada postaje realnost".

Fiduka kaže da se još brzo zamara kada hoda, ali misli da je realno da jednog dana hoda sasvim sam.

"Važna stvar koju sam naučio iz svog iskustva je da nikada ne smeš da prestaneš da se boriš, jer će se neka vrata otvoriti u životu", zaključio je Darek Fiduka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: