Generičkim lekovima do savremenijeg lečenja?

Udruženje inostranih proizvođača lekova i nosilaca dozvole za promet generičkih lekova u Srbiji "GENEZIS" saopštilo je da očekuje da se na novoj listi nađu mnogobrojni generički lekovi koji bi doprineli najsavremenijem lečenju građana Srbije.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 19.10.2014.

16:40

Default images

Pored kvaliteta, uvođenjem većeg broja generičkih lekova omogućiće se značajne finansijske uštede čitavom zdravstvenom sistemu Srbije, navodi se u saopštenju.

Članice udruženja "GENEZIS" dobile su saglasnost referentnih ustanova da se prijavljeni generički lekovi nađu na listi, budući da bi se na taj način sugrađanima pružila mogućnost lečenja savremenim lekovima, kao i svuda u okruženju.

Dodatno, uvrštavanje generičkih lekova na listu, ima za cilj da otkloni sve rizike kada je u pitanju kontinuirana snabdevenost tržišta, kako bi se pacijentima omogućilo da u svakom trenutku mogu da dobiju odgovarajući lek o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Dosadašnja praksa pokazuje da su se na prethodnoj listi uglavnom nalazili lekovi čiji proizvođači nisu uspevali da isprate kontinuitet isporuke ugovorene količine lekova koji su ušli na listu, kao i određeni broj lekova koji su prevaziđeni u lečenju.

To je za rezultat imalo činjenicu da pacijenti često nisu imali mogućnost za dobijanje odgovarajućeg leka koji se propisuje i izdaje na teret sredstva obaveznog zdravstvenog osiguranja, ali ni mogućnost zamene tog leka drugim savremenijim, usled neblagovremene revizije liste.

Uvrštavanjem generičkih lekova na listu, taj problem bi se u potpunosti otklonio, smatraju u Udruženju Genezis.

Generički lekovi su svuda u svetu zastupljeni najvećim delom na listama koje finansira država (fondovi zdravstvenog osiguranja), jer su jeftiniji, a jednako efikasni kao i lekovi od kojih su potekli- takozvani inovativni lekovi.

Udruženje inostranih proizvođača lekova i nosilaca dozvole za promet generičkih lekova u Srbiji “GENEZIS”, očekuje da se u interesu svih građana i u cilju kontinuiranog snabdevanja, na novoj listi nađu novi generički lekovi.

Udruženje inostranih proizvođača lekova i nosilaca dozvole za promet generičkih lekova u Srbiji “GENEZIS”, okuplja članice- Sandoz, Teva, Belupo, Richter Gedeon, Nobel Ilac, Goodwill pharma, Jadran Galenski laboratorij, Bosnaljek, Extractum Pharma, Quatalia, Beohem-3, Uti, Farmalogist.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: