Posle kijavice, preti - upala uva

Posledice prehlade kod najmlađih mogu da budu i ozbiljnije. Infekcija stvara sekret koji zapušava Eustahijevu tubu

Zdravlje

Izvor: Izvor: M. Vasiljeviæ / Veèernje novosti

Ponedeljak, 20.10.2014.

08:36

Default images

Upale ušiju kod dece su vrlo često posledica prehlade, a gotovo redovno se javljaju nakon kijavice kod mališana koji su zbog anatomije uva skloni ovim zapaljenjima. Upale uva se praktično nadovezuju na virusnu infekciju, tako da obična prehlada kod ove dece može da izazove teško bakterijsko zapaljenje uva.

Deca s kijavicom puna su sekreta koji se sliva niz grlo i nos, sluznica ovih organa otiče, i dolazi do zapušenja Eustahijeve tube, koja spaja nos sa uvom. U toj šupljini, bez vazduha i ventilacije povećava se vlažnost i raste temperatura, pa se bakterije koje već postoje na sluznici, razmožavaju i izazivaju upalu.

Doktor Vladan Šubarević, specijalista otorinolaringolog u Institutu za majku i dete, kaže da kodneke dece upala prolazi sa blagim simptomima:

- Zapaljenje može da bude jedva primetno sa povremenim žiganjem u uvetu, bez povišene telesne temperature. Tada ne treba paničiti i ne žuriti sa antibioticima, jer vrlo često upala prolazi za dan do dva.

Ako se simptomi pogoršaju, temperatura skoči, a bolovi pojačaju i traju bez prestanka pola sata ili sat, tada je vreme da se uključe antibiotici.

Od lokalnih simptoma najčešće se javljaju bol u uvu i nagluvost, curenje iz uva, osećaj začepljenosti, a od opštih simptoma: povišena telesna temperatura, uznemirenost, razdražljivost, gubitak apetita, uz bolove u grlu, curenje iz nosa, otežano disanje na nos, kašalj. Kod manje dece može da se javi dijareja ili promena boje stolice.

- Terapija traje od pet do 10 dana, uz obaveznu toaletu nosa fiziološkim rastvorom, aspiracijom sekreta iz nosa, analgeticima i suvim toplim oblogama - dodaje dr Šubarević.

U većini slučajeva antibiotska terapija vrlo brzo daje željene rezultate, pa se detetovo stanje vidno poboljša već posle 48 sati. Međutim, to ne znači da je infekcija sanirana i da lečenje nakon toga treba da se prekine.

Nakon svake epizode akutnog zapaljenja srednjeg uva, roditelje treba upozoriti na moguću ponovnu upalu i ukazati im na mogućnost pojave komplikacija kao što je hronično zapaljenje i slabiji sluh koje je prisutno mesecima nakon zapaljenja.

Ukoliko se upale jave više od tri puta za šest meseci ili četiri do šest puta tokom godine, dete treba uputiti ORL specijalisti radi funkcionalnog praćenja i eventualnog daljeg lečenja.

Izvor: Večernje novosti
Foto: marin / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: