Srbija: Rak dojke godišnje oduzme 1.600 života

Rak dojke najčešći je maligni tumor od koga obolevaju i umiru žene u Srbiji, gde se u proseku svake godine otkrije 4.213 žena svih uzrasta sa malignim tumorom dojke, a više od 1.600 žena svake godine umre od te vrste tumora.

Zdravlje

Izvor: Izvor: Tanjug

Subota, 18.10.2014.

12:47

Default images

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Batut", tokom posmatranog perioda (2007-2011) došlo je do porasta stopa obolevanja od malignih tumora dojke od 17,9 odsto - sa 59,8 na 70,5 na 100 hiljada žena.

Nasuprot obolevanju, u istom periodu, registrovan je i pad stope mortaliteta od 3,8 odsto - sa 21,2 na 20,4 odsto na 100.000 žena.

Godišnji porast u obolevanju iznosio je 3,6 odsto, a pad umiranja na godišnjem nivou bio je nešto manji od 1, odnosno 0,8 odsto.

Onkolog dr Ana Jovićević iz Instituta za onkologiju je rekla Tanjugu da su ranije studije pokazale da žene obolele od raka dojke, posle postavljanja dijagnoze i započinjanja lečenja, često značajno smanje količinu fizičke aktivnosti i dobiju na težini, što ima negativan efekat na ishod onkološkog lečenja.
Jovićević je objasnila da su, pored nepravilne ishrane, najznačajniji faktori rizika za maligna oboljenja pušenje, nedovoljna fizička aktivnost, određene infekcije, prekomerno izlaganje suncu i nasledni faktori.

"Smatra se da je svega 10 odsto slučajeva raka dojke prouzrokovano genetskim faktorima, dok preostalih 90 odsto nastaje pod uticajem našeg ponašanja ili štetnog delovanja iz okoline", istakla je doktorka Jovićević.

Niz novih lekova za maligne bolesti obećava sve bolje lečenje dugotrajnijeg efekta s manje negativnih nuspojava, ali njihova sve viša cena jedan je od najvažnijih razloga za zabrinutost, pokazao je nedavno održani kongres Evropskog udruženja za medicinsku onkologiju (ESMO) u Madridu.

Istovremeno, drugi skupi lekovi se koriste u kombinaciji lekova koje postižu impresivne rezultate u borbi protiv malignih bolesti, uključujući tumor dojke i kože.

Zato se problem visokih cena lekova protiv malignih oboljenja, sigurnost i njihova efikasnost, pokazao kao jedna od najvažnijih tema za onkologe na skupu u Madridu.

Oni su se saglasili da sve skuplji lijekovi znače povećani finansijski teret i za zdravstvene sisteme koji se već sada bore da savladaju troškove koje nosi starije stanovništvo i za pacijente koji moraju sami da plaćaju lekove, kao što je slučaj sa Amerikom.
U vezi s tim, konsultantska firma IMS Health je na kongresu navela da se prosečna cena onkoloških lekova gotovo udvostručila u poslednjih deset godina i sada prosečno iznosi oko 10.000 dolara mesečno, što je zabrinulo i institucije u Britaniji, Francuskoj i Italiji.

Prema rečima stručnjaka, to znači da pacijenti u siromašnijim delovima Evrope već sada ne mogu da dođu do postojećih lekova, pa će imunoterapija biti izvan domašaja u većini od 131 evropske zemlje.

Međutim novinu predstavlja podatak predstavljen na kongresu Evropskog drustva za medicinsku onkologiju (ESMO) u Madridu, koji pokazuju da se dodavanjem novog leka "pertuzumab" na dosadašnju standardnu terapiju baziranu na biološkom leku i hemioterapiji, produžava prosečno vreme preživljavanja za 15.7 meseci, odnosno ukupno preživljavanje za prosečno 56,5 meseci.

Dodavanjem novog leka na standardnu terapiju koja se koristi u lečenju pacijenata sa metastatskim rakom dojke postiže se produženo preživljavanje za 15,7 meseci, ukazuje švajcarska farmaceutska kompanija Roš.

Prosečno prezivljavanje obolelih koji su lečeni ovom terapijskom opcijom danas iznosi oko pet godina, navodi Roš, predstavljajući konačne rezultate treće faze velike međunarodne studije kojom je obuhvaćeno 808 pacijenata sa metastatskim rakom dojke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: