Zašto nokte ne treba svakodnevno seći?

Svakodnevno sečenje noktiju može dovesti do ozbiljnih problema, kažu naučnici Univerziteta u Notingemu.

Zdravlje

Izvor: webmd.com

Petak, 17.10.2014.

20:33

Default images

Foto: Luiz Gustavo Leme / Flickr.com

Oni su napravili set jednačina kako bi utvrdili fizičke zakone rasta noktiju i koristili ih kako bi pokušali da odgonetnu uzroke najčešćih problema sa noktima.

“Neverovatno je šta su ljudi sve spremni da urade da bi im nokti izgledali lepo”, kaže glavni istraživač Siril Rauč.

Prema istraživanju objavljenom u žurnalu Physical Biology, redovno sečenje noktiju može poremetiti ravnotežu u rastu nokta. Tokom vremena, nokat može početi da menja oblik, što za posledicu može imati i mnogo gore probleme.

“Osobe koje svakodnevno seku nokte, ili ih oblikuju tako da budu zaobljeni na uglovima su u najvećem riziku”, kaže Rauč.

Drugim rečima, trebalo bi da pojednostavite vašu negu noktiju i imate što jednostavniji oblik, kako bi nokti pravilno rasli.

Istraživači su osmislili jednačinu koja u obzir uzima sile koje omogućavaju noktu da raste.

Kada su te sile van ravnoteže, ili kada nokat raste prebrzo ili presporo, celi nokat trpi i počinje da menja oblik. Iako fizički stres zavisi i od godina i promena u metabolizmu, loš manikir i pedikir su glavni krivci za poremećaje.

Najveće probleme izazivaju nokti koji imaju veliku površinu i ravnu ivicu, što objašnjava zašto najčešće urasta nokat sa palca na stopalima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: