Krvna zrnca programirana da love rak

Krvna zrnca pacijenata obolelih od raka, reprogramirana van njihovih tela da napadaju uzročnike leukemije, a zatim vraćena u krvni sistem, dovela su do fantastičnih rezultata u jednom istraživanju - potpuna remisija je zabeležena kod 27 od 30 pacijenata.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 16.10.2014.

10:36

Default images

Kako se navodi u istraživanju objavljenom u "Medicinskom žurnalu Nove Engleske", svih 30 pacijenata je ranije bilo neuspešo lečeno konvencionalnim metodama.

Izveštaj koji predstavlja dodatak podacima prezentovanim prošle godine na samitu Društva hematologa SAD, pokazuje da se nisu sve remisije pokazale kao trajne, ali je 19 pacijenata ostalo u remisiji dva do 24 meseca nakon tretmana. Njih 15 nije imalo potrebu ni za kakvim dodatnim tretmanom.

Bolest se vratila kod sedmoro pacijenata u roku od šest do devet meseci, a među njima su i pacijenti čiji se rak proširio. Pet pacijenata je napustilo program zbog alternativnih metoda lečenja.

Kako prenosi "The Verge", podaci su bez obzira na to izuzetni, jer se većini pacijenata rak vraćao i do četiri puta pre ovog tretmana, a nekima čak i posle terapije matičnim ćelijama.

"Ovo su najbolesniji od bolesnih", rekao je Karl Džun, vođa istraživačkog tima i dodao da je tim u prvi mah pomislio da je samo imao sreće.

Ipak, kasnijim radom se ispostavilo da nije baš tako.

Metoda se sastoji u prikupljanju i izdvajanju T ćelija tokom procesa sličnom transfuziji krvi. Zatim se pristupa genetskom transferu, kojim se T ćelije "treniraju" da napadaju protein koji se nalazi na površini B ćelija, koje su meta leukemije.

T ćelije se vraćaju u krvotok pacijenta, gde "love i ubijaju" sve što ima markirani protein. To znači da tokom lečenja stradaju sve B ćelije, čak i one koje nisu odgovorne za bolest.

B ćelije su odgovorne za proizvodnju antitela, odnosno za borbu protiv virusa i bakterija, pa je pacijentima potrebna imunoglobulinska zamena, kako bi se održavao imuni sistem.

"Život bez B ćelija nije savršen, ali je bolji od smrti", kaže imunolog Majkl Sejdlejn.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: