Bolesti zavisnosti - trendovi i izazovi

Pojava novih psihoaktivnih supstanci i novih oblika zavisnosti zahteva da se njihovo lečenje i prevencija posmatraju ne samo kao psihijatrijski, već kao javno-zdravstveni i društveni problem, upozoreno je danas na simpozijumu "Bolesti zavisnosti - trendovi i izazovi".

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Subota, 04.10.2014.

13:23

Default images

Otvarajući dvodnevni skup, koji je okupio stručnjake iz zemlje i regiona, državni sekretar Ministarstva zdravlja prof. dr Vladimir Đukić izjavio je da je lečenje bolesti zavisnosti koje nas, "pored pošasti karcinoma, sve više obuzimaju", izazov koji zahteva odgovor državnih struktura u različitim oblastima.

On je istakao da struka ima odgovoran zadatak da "u najboljem interesu građana organizuje tretman pacijenata koji imaju nesreću da boluju od bolesti zavisnosti, ne samo klasičnih već i najmodernijih kao što su zavisnost od interneta i nekih drugih modaliteta bolesti koji su još daleko od naših regularnih, zvaničnih udžbenika psihijatrije".

Za zdravstvene kapacitete je dodatni problem to što takvi pacijenti često ne mogu da se hospitalizuju, rekao je dr Đukić i dodao da su im često uskraćena i osnovna prava na koja imaju pravo u zdravstvenom sistemu.

“Svedoci smo promene odnosa prema određenim psihoaktivnim supstancama, sve većeg prisustva novih sintetisanih droga, kao i sve rasprostranjenije pojave kocke, klađenja, video igara i drugih nehemijskih zavisnosti u našem društvu”, rekla je direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti dr Mira Kovačević.

Ističući da širenje bolesti zavisnosti sve više postaje svetski problem, ona je upozorila da je nauka još bez odgovora na mnoga od složenih pitanja u ovoj oblasti.

Kao jedan od izazova, dr Kovačević je pomenula da sve veća primena supstanci koje nisu na spisku zvanično zabranjenih zahteva nove metode u prevenciji i lečenju.

"Adiktologija je najteži segment u okviru psihijatrijske struke", izjavila je predsednica Udruženja psihijatara Srbije prof. dr Slavica Đukić Dejanović, navodeći da stručnjaci koji se ne bave dnevno lečenjem bolesti zavisnosti očekuju od skupa jasne smernice kako da rade sa takvim pacijentima.

Ona je istakla da je "najvažnija integrativnost u pristupu problemu" i "povezanost onih koji usvajaju politiku u ovoj oblasti i onih koji realizuju", uz "veću saradnju zdravstvenog sistema sa svim ostalim segmentima društva".

"Neophodna je i politička akcija ako hoćemo da bolesti zavisnosti ne budu tako velika pošast i epidemija protiv koje ne možemo ništa", rekao je predsednik za bolesti zavisnosti Srpskog lekarskog društva prof. dr Petar Nastasić, koji je izrazio zadovoljstvo što je na skupu i veliki broj istaknutih stručnjaka iz regiona, sa kojima je "saradnja već godinama jako uspešna".

Na potrebu regionalnog povezivanja ukazala je i predsednica Republičke stručne komisije za borbu protiv zloupotrebe droga prof. dr Mirjana Jovanović, ističući da razmena iskustava doprinosi da se sagledaju "neka nova lica adiktologije".

Pozdravljajući skup u ime gostiju iz regiona, autor Nacionalne strategije suzbijanja zloupotrebe droga i brojnih programa u toj oblasti u Hrvatskoj, prof. dr Slavko Sakoman, ocenio je da je saradnja susednih zemalja možda doprinela da se smanje razmere opijatske zavisnosti i da zajedničkim akcijama policije moć kriminala padne.

Simpozijum je organizovala Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti, u saradnji sa Republičkom stručnom komisijom za borbu protiv zloupotrebe droga i Ministarstvom zdravlja Republike Srbije.

Foto: David Castillo Dominici / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: