Petogodišnjakinja dobila bioničku "Iron man" šaku

Petogodišnja Hejli Frejžer je rođena bez prstiju leve ruke. Njenim roditeljima rečeno je da jedina opcija komplikovana operacija. Očajni da pronađu alternativu hirurgiji okrenuli su se interentu i pronašli fondaciju koji su za Hejli napravili 3D roze ruku i prostetski ud.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 01.10.2014.

15:54

Default images

Fondacija E-Nable je pomogla 40 dece u Americi a sada pomaže i u Britaniji.

Kada je njihova kćer rođena bez prstiju leve ruke, Dejvid i Zanija Frejžer su se uplašili da će se ovaj nedostatak nadviti nad njenim životom kao velika tamna senka.

Kada je sa pet godina mala Hejli krenula u školu počela je da sakriva levu rukul. Međutim njen stid se pretvorio u ponos pošto je postala prvo dete u Britaniji koje je dobilo jeftinu protezu odštampanu uz pomoć 3D printera.
Foto: Printscreen Youtube
Ove šake, koje koštaju 50 funti, su namerno u šarenim bojama kako bi deca bila ponosna što su drugačija.

"To je bilo njeno ostvarenje sna", rekao je njen otac. "Suština je u malim stvarima, ona sada može da drži svog medu, ljušti bananu i lakira nokte druge ruke".

"Deca biraju svoj dizajn i boju i ne izgledaju kao što biste očekivali da proteza izgleda. Deca se osećaju posebnim, i nije ih sram".
Foto: Printscreen Youtube
Hejli je rođena sa skraćenim i spojenim prstima, kongenitalnom abnormalnošću. Lekari su ponudili transplantaciju prstiju na ruku.

Porodica je saznala za neprofitnu grupu E-nable koja ih je upoznala sa inženjerom iz Vinskonsina Frenkijem Flodom.

On je odštampao delove 3D printere i šest nedelja kasnije roze-ljubičasta bionička šaka je stigla. Sprava se pokreće iz zgloba a E-nable je napravio blizu 40 bioničkih šaka otkako postoji, piše Dejli mejl.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: