Kada će Srbija dobiti dnevne centre za dementne?

Predstavnici Udruženja "Snaga prijateljstva - Amiti" (Amity) i još 14 organizacija civilnog društva koje se bave starima predali su danas Gradskom sekretarijatu za socijalnu zaštitu predlog da se u Beogradu otvore dnevni centri za dementne osobe.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 01.10.2014.

12:27

Default images

Foto: Petras Gagilas/Flickr.com

"Uložićemo napore da se u korišćenje dnevnih usluga u zajednici uključe i osobe sa Alćajmerovom bolešću i ostalim oblicima demencije, jer je u planu izmena Odluke o pravima i uslugama socijalne zaštite Grada Beograda", rekla je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Jasmina Ivanović.

Ona je dodala da, u sadašnjoj ekonomskoj situaciji, "Grad nije spreman i u mogućnosti da dnevne centre za dementne osobe stavi odmah u punu funkciju", ali da će za početak biti otvoren bar jedan takav servis, koji bi bio od velike pomoći obolelima i članovima njihovih porodica.

"Grad je zainteresovan da se najpre započne sa projektnim finansiranjem, dok se ne uspostave jasni kriterijumi za tu uslugu, kako bi se osigurali njen kvalitet i održivost", rekla je gradska sekretarka.

Podsećajući da je istraživanje koje je spoveo "Amiti" pokazalo da grad ima veliki broj potencijalnih korisnika ove usluge i da članovi porodica koji se brinu o obolelima očekuju veću pomoć zajednice, ona je rekla da je "ovo samo početak i da u Beogradu svakako treba razvijati dobro rasprostranjenu mrežu dnevnih centara za dementne osobe".

"Takve usluge nedostaju Beogradu, ali i čitavoj Srbiji, i zato planiramo da ih uvrstimo i u Strategiju socijalne politike, koja je u pripremi", najavila je Ivanović.

Predstavnica udruženja "Amiti" Nadežda Satarić rekla je da je predlog, koji su zvanično predali 1. oktobra, na Međunarodni dan starih, zasad podržalo 14 organizacija civilnog društva, među kojima su Gradska organizacija penzionera, udruženja penzionera sa pet gradskih opština, Crveni krst Beograd, Pokret trećeg doba Srbije...

"Naše upravo završeno istraživanje 'Život bez sećanja' potvrdilo je veliku zainteresovanost srodnika dementnih osoba, koje su njihovi neformalni negovatelji, da grad otvori dnevne centre u kojima bi dementni mogli da borave u bezbednom i podržavajućem okruženju, ali i da srodnici dobiju odgovarajuću obuku, savete i informacije", navela je ona.

Stručni saradnik Crvenog krsta Beograd Julija Kotal rekla je da se i ova organizacija, kroz mnogobrojne aktivnosti koje sprovodi u gradu, suočava sa potrebom da se osnaži porodica, na koju je pao glavni teret brige o starim i dementnim članovima.

Podsećajući da demencija onesposobljava bolesnu osobu, ali i njenu okolinu, pre svega porodicu, ona je navela da je Savetovalište "Podrška pomagačima" jedna od njihovih aktivnosti za koje postoji najveće interesovanje.

"Potreba za dnevnim centarima za dementne osobe postajaće sve veća, sa produženjem životnog veka i rastom broja starih", rekla je dr Radmila Popović iz Udruženja građana "Okrilje".

Ona je dodala da je inicijativa za otvaranje dnevnih centara važna kao početak rada na stvaranju strategije za veću pomoć obolelima kojih u Srbiji, prema procenama, ima oko 200.000.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: