Zašto imamo salo i zašto ga tako teško uklanjamo?

Oduvek su se ljudi koji pokušavaju da postignu dobru formu, učvrste mišiće i reše se masnog tkiva, žalili na ista područja na telu s kojim imaju najviše problema kada je u pitanju nakupljanje sala.

Zdravlje

Izvor: Index.hr

Ponedeljak, 29.09.2014.

17:29

Default images

Kod žena je gotovo uvek reč o donjem delu tela, salo se najviše prima na području bedara, stražnjice i bokova. Muškarci najčešće imaju problema s donjim delom stomaka i leđa. Dakle, muškarci mogu imati prilično mršave ekstremitete, pa i gornji deo tela, dok se na području oko donjeg dela stomaka i leđa, tzv. "ljubavnih ručki", može nalaziti znatna količina masnih naslaga.

Isto tako velika razlika u postotku masnog tkiva može biti između gornjeg i donjeg dela tela kod žena.

Zašto se salo "hvata" upravo na ta područja?

Gledamo li sa stajališta evolucije, nakupljanje sala je odlična sposobnost adaptacije koju posedujemo - spremanje energije u obliku masnih ćelija spasava čoveka ukoliko ostane bez hrane. Upravo tu možemo i pronaći odgovore zašto se na nekim područjima nakuplja više masnih naslaga i zašto se ta područja razlikuju između tela žene i tela muškarca.

Pretpostavka je kako muškarci nakupljaju salo na području donjeg dela stomaka i leđa zato što će na taj način brže doći do energije kada ona bude potrebna prilikom mnogih aktivnosti kao što je lov ili izrada skloništa, i zbog toga što će njihovi organi tada biti bolje zaštićeni.

Za žene postoje već bolja i konkretnija objašnjenja. Masne naslage koje se nalaze na području bedara i bokova pružaju energiju ženama za vreme dojenja nakon trudnoće. Za vreme perioda dojenja salo koje se nalazi upravo na tim područjima mnogo brže se mobilizuje i iskorišćava. Muškarcima zato više plene pažnju one žene s užim strukom i širim bokovima, što je znak bolje plodnosti.

Zašto je najteže istopiti salo s tih područja?

Na navedenim delovima tela kod muškaraca i žena nalazi se tvrdoglavo masno tkivo koje uvek sporo odlazi i čije masne ćelije teško oksidiraju. Razlog tome je nešto slabija cirkulacija i prokrvljenost na tim područjima, ali i razlika u masnim ćelijama. Masne ćelije tvrdoglavog masnog tkiva imaju različite receptore zbog kojih se one sporo ili nikako iskorišćavaju za energiju.

Postoje opravdani razlozi zbog kojih naše telo ima sposobnost da sprema energiju u masne ćelije. Manje je poznato kako masno tkivo ima i druge uloge, vrlo slične endokrinim žlezdama.

Ako trenirate i pazite na ishranu, ali ne možete da se nikako rešite još ono malo sala što je ostalo na specifičnim područjima, morate znati kako se radi o drugačijoj vrsti masnih ćelija za čije eliminisanje će vam biti potrebno još malo dodatnog truda.

Foto: Image courtesy of marin at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: