Potrebna veća motivisanost žena za skrininge

U cilju blagovremenog sprečavanja pojave karcinoma dojke neophodno je da žene budu bolje informisane i da imaju veću svest o značaju preventivnih i redovnih pregleda, rečeno je na seminaru "Nađi vreme, dobro je znati" posvećenom karcinomu dojke.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 22.09.2014.

16:45

Default images

Foto: williami5/Flickr.com

Kako je saopštilo Udruženje žena obolelih i lečenih od raka dojke ''Budimo zajedno",potrebno je i da žene budu više motivisane da se odazovu na poziv za skrinig.

U saopštenju je istaknuto i da je predsednica Udruženja ''Budimo zajedno'' Jasmina Lukić rekla da su udruženja ta koja mogu da pomognu svim potrebnim iskustvenim informacijama da se poboljša odziv pozvanih žena obuhvaćenih u programu Nacionalnog skrininga raka dojke.

Na skupu su pored predstavnika udruženja žena obolelih od raka dojke iz čitavog regiona u Srbiji koji su mogle da razmene iskustava u radu i otvore mogućnosti za uspostavljanje međusobne saradnje, učestvovali i lekari Instituta za onkologiju Srbije, Instituta za javno zdravlje "dr Milan Jovanović Batut" i predstavnici pojedinih udruženja u regionu.

Kako je navedeno, predstavnice Savetovališta za žene obolele i lečene od kancera dojke ''Jefimija'' iz Užica posebnu pažnju posvetile su ulozi koordinatora koji bi obolelima u fazi dijagnoze i lečenja u ustanovama sekundarnog i tercijalnog tipa pomogao da zakažu sve preglede, koordinisao proces i korake na svim nivoima do završetka lečenja.

U saopštenju je istaknuto i da je na seminaru gošća iz Udruženja ''Sve za Nju'' iz Zagreba - Ljiljana Vukota, predstavila primer dobre prakse KBC ''Sestre milosrdnice'', Klinike za tumore koja je osnovala projekat ''Dijagnostika za jedan''.

Vrednost projekta je u brzoj proceduri za zdrave žene kod kojih se na osnovu nalaza zasnovanog na pregledu magnetne rezonance, ultra zvuka ili kliničkom pregledu sumnja na karcinom dojke.

Njima se dijagnoza postavlja u jednom danu, a odmah potom se dogovara operativni zahtvat ili se čeka preporuka konzilijuma za dalje lečenje ako je to potrebno.

U saopštenju je istaknuto da seminar predstavlja uvod u obeležavanje oktobra, međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: