"Hrana za utehu" ne postoji

Šta najviše volite da jedete kad ste neraspoloženi?

Zdravlje

Izvor: Huffington Post

Četvrtak, 18.09.2014.

19:44

Default images

Foto: The Integer Club / Flickr.com

Svako ima barem jednu omiljenu hranu za kojom poseže kada je loše volje. Ipak, naučnici kažu da jedenje omiljenih slatkiša ili grickalica nije ništa efikasnije u poboljšanju raspoloženja od grickanja zdrave hrane ili čak tihog sedenja (bez hrane).

“Negativno raspoloženje vremenom iščezne”, piše istraživački tim Univerziteta u Minesoti, koji je predvodila psihološkinja Trejsi Men.

“Neki možda misle da uživanje u hrani za utehu popravlja raspoloženje, ali bi se zapravo oraspoložili i bez tih namirnica”, kaže ona.

Njen tim je ispitao ukupno 100 studenata koji su imali zadatak da kažu koju hranu najviše vole da jedu kad su loše volje, kao i namirnice u kojima uživaju, ali ih ne smatraju hranom za utehu.

Zatim su u dva navrata gledali filmove u trajanju od 18 minuta u kojima se izražavaju osećanja besa, straha, anksioznosti i tuge.

U jednoj seansi, nakon ispunjavanja upitnika koji je trebalo da ispita kako su raspoloženi, dobili su veliku porciju hrane za utehu (čokolada je bila najpopularnija, dok su je pratili sladoled i keks).

U drugom delu istraživanja, jedna grupa dobila je nešto od namirnica koje vole, ali koje nisu smatrali hranom za utehu, druga grupa pločicu od žitarica, koja je služila kao neutralna namirnica, a treća je sedela u tišini tri minuta.

Posle toga, ponovo su popunjavali upitnike.

“Raspoloženje im se popravljalo vremenom i to se dešavalo bez obzira na to da li su jeli ili nisu, ma koju hranu da su uzimali”, stoji u izveštaju.

Ipak, mnogi ispitanici (čak 81 odsto), pre eksperimenata čvrsto su verovali da im njihova hrana za utehu zaista popravlja raspoloženje.

“Ako ljudi nemaju izgovor da jedu visokokaloričnu hranu kad su pod stresom, možemo da im pomognemo da razviju i zadrže zdravije navike u ishrani i fokusiraju se na druge načine popravljanja raspoloženja”, stoji u izveštaju.

Šta vi najviše volite da jedete kad ste neraspoloženi?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: