Najbolji svetski gastroenterolozi danas na VMA

Na Međunarodnom skupu gastroenterologa, koji je danas počeo na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA), trojica vrhunskih svetskih stručnjaka će u svojstvu ambasadora Američkog endoskopskog udruženja (ASGE) u naredna tri dana prikazati najnovije procedure u ovoj oblasti.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Sreda, 17.09.2014.

13:41

Default images

Prof. dr Majkl Mičel, prof. dr Ali Ahmed Sidiki i prof. dr Nil Gupta su jutros ušli u salu VMA za funkcionalnu dijagnostiku, dok publika u prepunom amfiteatru na ekranu uživo prati njihov rad.

Trojica 'ambasadora' su pozvali i goste programa - stručnjake iz nekoliko zemalja koji će da daju dodatna objašnjenja i odgovaraju na pitanja gledalaca, kojih je više od 300, a najavili su da će tokom praktične obuke rešiti probleme najmanje 35 pacijenata sa vrlo složenim oboljenjima organa za varenje.

"Program 'Ambasador' je filantropska inicijativa ovog američkog udruženja u globalnoj promociji najviših standarda gastrointestinalne endoskopije", rekao je predsednik Gastroenterološkog endoskopskog udruženja Srbije dr Ivan Jovanović, otvarajući skup, i dodao da je za Beograd čast da bude domaćin ovogodišnjeg okupljanja.

On je objasnio da je jedan od prioriteta programa obuka lekara, medicinskih sestara i tehničara za primenu endoskopskih tehnika za otkrivanje i lečenje bolesti organa za varenje, uz povećanje bezbednosti za pacijenta.

"Ovo je jedan od najznačajnijih endoskopskih skupova u Evropi ove godine i na njemu će se razmatrati pristupi specifičnim dijagnostičkim i terapijskim problemima u endoskopiji, kao i farmakoterapiji najčešćih bolesti digestivnog trakta", rekao je, pozdravljajući goste, načelnik Sektora za lečenje VMA pukovnik prof. dr Zoran Šegrt.

"Glavni cilj programa je edukacija lekara mlađih od 35 godina", rekao je Tanjugu načelnik za gastroenterologiju i hepatologiju VMA, pukovnik prof. dr Radoje Doder, dodajući da su domaćini imali obavezu da pozovu goste iz regiona, kojima je američka ambasada platila put i kotizaciju.

On je objasnio da će ovu trodnevnu obuku proći 15 mladih stručnjaka iz Srbije i još 15 iz zemalja regiona - Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Rumunije i Bugarske.

"Veliku korist od ovog skupa imaće mladi lekari jer će se osposobiti da rade složene procedure gastrointestinalne endoskopije, ali još više pacijenti koji imaju vrlo kompleksne probleme digestivnog trakta", izjavio je Doder i dodao da se očekuje da do petka uveče, kad se skup završava, bude zbrinuto 35 do 39 bolesnika.

Govoreći o novim procedurama koje će prikazati 'ambasadori', on je pre svega izdvojio mukozalnu disekciju, koja kod nas nikad nije rađena, a pogodna je za primenu u slučaju karcinoma koji se nisu proširili.

"Endoskopija je, nažalost, danas najviše vezana za onkologiju", rekao je Doder, ističući da je cilj da se mladi lekari osposobe "da prepoznaju minimalne i početne lezije tipa neoplazme" jer je rana dijagnostika jedina garancija potpunog izlečenja.

Rak želuca se u ranoj fazi kod nas otkrije u pet odsto slučajeva, a u Japanu kod čak 70 odsto obolelih, tako da imamo mnogo prostora da poboljšamo dijagnostiku u ovoj oblasti, zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: