Ćelavost s 40 povećava šanse za rak prostate?

Muškarci koji sa 45 godina oćelave na prednjem delu glave imaju 40 posto veće šanse da obole od agresivnog oblika raka prostate nego muškarci koji u to doba još imaju dosta kose, navodi se u studiji objavljenoj u naučnom časopisu "Journal of Clinical Oncology".

Zdravlje

Izvor: index.hr

Utorak, 16.09.2014.

21:20

Default images

Foto: Fernando de Sousa/Flickr.com

"Naša studija je utvrdila povećanu opasnost od razvoja agresivnog raka prostate samo kod muškaraca sa specifičnim oblikom gubitka kose - ćelavost frontalnog dela i proćelavost temena u dobi od 45 godina", rekao je vođa studije Majkl B. Kuk.

"Međutim, nismo ustanovili povećanu opasnost za bilo koji oblik raka prostate kod ostalih oblika ćelavosti", dodao je Kuk iz Nacionalnog instituta za rak u Betsdi u državi Merilend.

Autori su analizirali vezu između oblika ćelavosti i raka u grupi 39.070 muškaraca od 55 godina do 74 godine .

Muškarci su dobili upitnike i uz pomoć ponuđenih slika trebalo je da opišu kakvog je oblika bila njihova ćelavost kada su imali 45 godina.

Tokom praćenja grupe dijagnostikovano je 1.138 raka prostate, od čega je 51 posto bio agresivni tip. Muškarci koji su imali specifični oblik ćelavosti, bez kose na čelu i s proređenom kosom na temenu, imali su 40 posto više šansi da obole od agresivnog oblika raka prostate u odnosu na one koji nisu bili ćelavi.

Studija je potvrdila ranije naznake da bi mogla postojati veza između tipa ćelavosti i raka prostate.

"Međutim, prerano je za to da se ova otkrića primene na lečenje", naglasio je Kuk.

Neki dokazi upućuju da na rak prostate i ćelavost utiču količine muških polnih hormona (androgeni) što potvrđuje da postoji biološka veza između ćelavosti i raka prostate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: