Šizofrenija zapravo nije jedna bolest

Genetsko istraživanje pravi put „novoj eri“ psihijatrije, tvrde istraživači, a to uključuje i potpuno nov pogled na šizofreniju, prenosi "Newser".

Zdravlje

Izvor: Newser

Utorak, 16.09.2014.

12:45

Default images

Šizofrenija nije jedna bolest, već osam različitih, podeljenih njihovim genetskim profilima, tvrdi se u novoj studiji.

Istraživači su pregledali genetske podatke 4.200 osoba sa šizofrenijom zajedno s DNK 3.800 ljudi s ovom bolešću.

Osobe koje su čule glasove kojih nema povezane su s jednim genetskim profilom, dok su one koje su nerazgovetno i zbunjeno govorilepovezane s drugim.

Ranije studije koje su tragale za jednim genom koji stoji iza šizofrenije bile su relativno neuspešne, tvrdi ekspert. Umesto toga, u igri se nalazi kombinacija gena, "I baš kao i u pokeru, mogu vam biti podeljene prilično loše karte“.

Prosečna osoba ima šansu od jedan odsto da oboli od šizofrenije, ali genetika može pomoći da se predvide šanse pojedinca za dobijanje ove bolesti.

U tom slučaju bilo bi moguće poduzeti određene rane akcije kako bi se sprečilo napredovanje bolesti.

Foto: Image courtesy of renjith krishnan at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: