Doktori otkrili devojku rođenu bez malog mozga

Mali mozak je deo mozga koji je zadužen za fine motoričke pokrete koji uključuju držanje, balans i govor. Nalazi se u osnovi mozga i sadrži skoro polovinu neurona u mozgu, iako predstavlja svega 10 odsto ukupne zapremine, piše "iflscience".

Zdravlje

Izvor: iflscience

Petak, 12.09.2014.

16:50

Default images

Gubljenje delimične funkcije usled povrede ili bolesti nije bez presedana, iako je nedostatak malog mozga po rođenju izuzetno retka pojava.

Doktori u Kini otkrili su dvadesetčetvorogodišnju devojku koje predstavlja tek deveti zabeleženi slučaj žive osobe bez malog mozga, a njeno stanje je opisano u žurnalu „Brain“.

Njeno stanje je otkriveno nakon što je potražila pomoć doktora usled vrtoglavice i mučnine. Skeniranjem je otkriveno da žena nema mali mozak, što u potpunosti objašnjava simptome koje je imala.

Doktori tvrde da je to razlog i za to što nije mogla da govori do šeste godine i hoda do svoje sedme godine. Devojka nikada nije mogla da se igra i skače kao druga deca usled ovog defekta.

Iznenađujuća je činjenica to da je ona ipak mogla da hoda mirno bez pomoći tokom celog života.

I iako su testiranja pokazala da nema nikakvih problema da razume govor i reči, nedostatak malog mozga stvara joj probleme sa izgovorom. Njen glas drhti, reči su nerazgovetne, ali uprkos tome, doktori su iznenađeni što je njeno stanje znatno bliže stanju osoba sa blagim invaliditetom nego sa onima koje su u potpunosti oduzete.

Prostor u kom je trebalo da se nalazi mali mozak ispunjen je kičmenom tečnošću, s strukture i tkivo koji okružuju nepostojeći mali mozak su dobro formirane bez ikakvih nedostataka.

S obzirom da je ovo stanje jako retko, još nije dokučeno kako do njega dolazi.

Foto: Image courtesy of renjith krishnan at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: