Sve više depresivnih osoba u Srbiji i okruženju

U Leskovcu je danas održan stručni skup iz sudske psihijatrije na kome je rečeno da je u poslednjih nekoliko godina u Srbiji, ali i u zemljama u okruženju sve više depresivnih osoba.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Utorak, 09.09.2014.

14:47

Default images

Foto: coloredgrey/Flickr.com

Profesorka na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu Slavica Đukić Dejanović rekla je Tanjugu da je sada depresija na četvrtom mestu faktora koji negativno utiču na zdravlje radno sposobnih ljudi.

Međutim, prema oceni Slavice Đukić Dejanović, do 2020. godine depresija će posle koronarnih bolesti biti na drugom mestu bolesti kod radno sposobnog stanovništva.

"U Srbiji su podaci o svim mentalnim bolestima apsolutno uklopljeni u statističke podatke koji važe za region i zemlje EU. Alarmantno za sve ove srediine je da se broj mentalnih problema razvija i raste i da to postaju savremene bolesti kojih ne treba da se stidimo. Treba da kažemo da mi i naša deca možemo oboleti skoro od svih mentalnih bolesti i zato treba da ih naučimo da ih prepoznajemo da se one rano dijagnostikuju ako se već jave, a najbolje da se ne jave nego da ih preveniramo“, kazala je Tanjugu Slavica Đukić Dejanović.

Stručnom skupu prisustvovalo je oko 100 lekara i pravnika iz Srbije, a organizator je bila Služba za psihijatriju Opšte bolnice Leskovac.

Razmatrano je kako se može poboljšati rad sudskih psihijatara, a analiziran je i uticaj bolesti zavisnosti na povećanje nasilja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: