Intenzivno korišćenje društvenih mreža štetno za psihu

Intenzivno korišćenje društvenih mreža negativno utiče na naše samopouzdanje i povećava strah od drugih, otkriva nedavno italijansko istraživanje.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Utorak, 02.09.2014.

19:55

Default images

Studija zapravo potvrđuje rezultate javne ankete koja je sprovedena pre dve godine, piše sajt Engadget.

Istraživači navode da preterana upotreba društvenih mreža ima tendenciju da kod korisnika razvije nepoverenje i opšte nezadovoljstvo.

Fabio Sabatini sa Univerziteta La Sapjenca u Rimu i Frančesko Saračino iz luksembruškog Zavoda sa statistiku (STATEC) analizirali su odgovore 50.000 Italijana na pitanja da li su zadovoljni svojim životom, koliko se često sastaju sa prijateljima i koliko veruju drugim ljudima.

Potom su dobijene rezultate uporedili sa stepenom korišćenja društvenih mreža, pre svega Fejsbuka i Tvitera.

Istraživanje je jasno ukazalo na negativni uticaj društvenih mreža na raspoloženje korisnika. Takođe je dokazalo da fizički kontakt sa drugim ljudima generiše veće lično zadovoljstvo, dok virtuelni podstiče na sumnju i neslaganje.

Među negativnim "društvenim" navikama koje internet podstiče su pre svega diskriminacija i vređanje koje su se prosto odomaćile na internetu.

Što se pak, globalnog doprinosa društvenih mreža na ljudski rod tiče, italijanski stručnjaci su ga ocenili kao "posebno negativan".

Foto: Image courtesy of stockimages at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: